Marcela Pekna får en miljon kronor ur Torsten Söderbergs stiftelse till sin forskning som tar sikte mot en ny behandlingsstrategi som kan skydda hjärnan vid syrebrist. Stiftelsen ger dessutom bidrag till ytterligare tre forskare vid Sahlgrenska akademin.
Om hjärnan får otillräcklig tillförsel av blod och syre, så kallad hjärnischemi, kan hjärnceller i den drabbade delen av hjärnan gå förlorade. Beroende på var i hjärnan blodtillförseln stoppats kan flera hjärnfunktioner påverkas, och leda till bland annat bortfall av frivillig rörelse, känselbortfall, talrubbningar, sväljningssvårigheter eller epilepsi. Syrebrist på grund av förlossningsasfyxi är den vanligaste orsaken till cerebral pares.
Komplementsystemet är en del av immunförsvaret som skyddar oss mot bakterier och andra patogener, men har nyligen visats vara viktigt också för andra funktioner, särskilt i hjärnan. Marcela Peknas forskargrupp har upptäckt att en särskild receptor som ingår i komplementsystemet också är viktig för skyddet av hjärnceller vid syrebrist.
– Receptorn stimulerar också de återstående hjärncellerna att ta över vissa funktioner från de celler som dött, och bidrar till återhämtningen efter till exempel en stroke. Nu testar vi olika sätt att aktivera receptorn i den skadade hjärnan för att minska neurologiska funktionsnedsättningar efter hjärnischemi, säger Marcela Pekna, docent vid Center for Brain Repair and Rehabilitation, sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering samt adjungerad professor vid Florey Institute of Neuroscience and Mental Health, Melbourne, Australia.
I ett inledande skede arbetar gruppen med en experimentell modell för förlossningsasfyxi och ischemisk stroke hos möss. Studierna ger svar på hur väl behandlingen bevarar neurologiska funktioner, och hur snart efter att syrebristen uppstått som behandlingen måste ges för att vara effektiv.
– Om vi lyckas tror vi att vår forskning kan leda till nya effektiva behandlingar för att skydda hjärnan hos barn som drabbats av syrebrist och uppnå bättre funktionsåterkomst hos patienter efter stroke, säger Marcela Pekna.
Totalt beviljades fyra forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin bidrag av Torsten Söderbergs stiftelse för 2014:
Fredrik Bäckhed
Plattform för metagenom och dess roll vid ämnesomsättningsrelaterad sjukdom
2 000 000 kronor
Christopher Gillberg
Autism hos flickor och kvinnor – hjärnfunktion och symptombild
3 000 000 kronor
Marcela Pekna
Mot nya behandlingsstrategier för förlossningsasfyxi och stroke
1 000 000 kronor
Ulf Smith
Prevention av det metabola syndromet och ektopiskt fett
1 000 000 kronor