Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Sätter samarbete och kommunikation på prov

17 februari, 2015

Sofia Gillén och Sara Bågesund samarbetar vid den avancerade dockan på Simulatorcentrum i Väst.
Sofia Gillén och Sara Bågesund samarbetar vid den avancerade dockan på Simulatorcentrum i Väst.

För första gången examineras nu våra nästan färdiga läkarstudenter och våra nästan färdiga sjuksköterskestudenter i sin förmåga att kommunicera och samarbeta med varandra när de ska ta hand om en akut sjuk patient. Sida vid sida får de ge bästa möjliga vård till en avancerad docka på Simulatorcentrum i Väst på Östra sjukhuset.

Detta kursmoment belyser hur viktigt det är att vara tydlig mot varandra i en pressad klinisk situation, och hur man kan samarbeta i ett team för att hantera stressen.

Sofia Gillén
Sofia Gillén

– Jag hoppas att simuleringen gör det tydligt för mig vad jag själv kan förbättra när det gäller samarbete och kommunikation, säger läkarstudenten Sofia Gillén, strax innan hon ska gå in i rummet där den avancerade dockan ligger redo i sjukhussängen.

Hittills har studenterna överlag varit mycket positiva till att få lära känna varandras professioner. Liksom många andra studenter efterlyser Sofia Gillén ännu fler gemensamma utbildningsmoment som ger möjlighet att öva på samspel och kommunikation.

– Vi har haft flera simuleringsmoment tidigare under utbildningen, men detta är första gången simuleringen görs tillsammans med sjuksköterskestudenter. En gång fick andra läkarstudenter spela sjuksköterskor, och redan då tänkte jag att det hade varit bra om riktiga sjuksköterskestudenter varit med, säger hon.

Sara Bågesund
Sara Bågesund

Sjuksköterskeprogrammet har flera kursmoment tillsammans med blivande arbetsterapeuter och sjukgymnaster, men inte läkare. Även sjuksköterskestudenten Sara Bågesund hade gärna sett fler gemensamma moment:

– Det är jättebra att vi kan komma hit tillsammans. Vi träffar ju läkarstudenter ibland i skolan och på avdelningarna, och jag hade gärna sett att vi hade gemensam undervisning med läkarstudenterna tidigare under utbildningen, säger hon.

Satsar på interprofessionellt lärande

Det nya momentet och examinationen har framför allt införts för att öka det interprofessionella lärandet under läkarutbildningen, något som kritiserades i Universitetskanslersämbetets utvärdering förra året. Sahlgrenska akademin har nu inrättat en kommitté för interprofessionellt lärande på akademin för att möjliggöra fler undervisningsmoment mellan studenter på olika utbildningar.

– Som en del i detta har vi också beslutat att ha en akademigemensam dag för samtliga studenter på samtliga utbildningsprogram under termin 1, med tema ”mänskliga rättigheter och rätten till hälsa”, säger Silvana Naredi, vicedekan för utbildningsfrågor vid Sahlgrenska akademin.

simulator_dockan_230När simuleringen startar är det som en scen ur Cityakuten. Studenterna går in i sina roller, och undersöker och vårdar dockan med samma allvar som om det vore en verklig patient. Dockan styrs från ett kontrollrum, där en operatör också spelar patientens röst när vårdteamet kommunicerar med honom.

Personlig utvecklingsplan

kontrollrum_230Kursmomentet tar två dagar. Den första dagen övar studenterna först tillsammans i en verklighetstrogen klinisk miljö på Simulatorcentrum i Väst och diskuterar sedan sina upplevelser. Den andra dagen är ett examinationsseminarium, då studenterna bland annat formulerar en skriftlig personlig utvecklingsplan med fokus på samarbete och kommunikation. Examinationsdagen ges studenten tid att tillsammans med sin simuleringsgrupp, arbeta med sin utvecklingsplan och därmed vidareutveckla den. Redovisningen sker i smågrupper i seminarieform med två examinatorer, en från varje yrkesprofession.

Marie Walther, som arbetar med läkarprogrammet och kursansvarig SIMiPL och Camilla Eide, kursansvarig SIMiPL inom sjuksköterskeprogrammet, diskuterar upplägget för eftermiddagens simulering.
Marie Walther, som arbetar med läkarprogrammet och kursansvarig SIMiPL och Camilla Eide, kursansvarig SIMiPL inom sjuksköterskeprogrammet, diskuterar upplägget för eftermiddagens simulering.

Momenten om interprofessionellt lärande för sjuksköterskestudenter och läkarstudenter genomförs i början av termin 6 för sjuksköterskestudenterna, som en del i kursen Klinisk omvårdnad, och termin 11 för läkarstudenterna, som en del i kursen Pediatrik, barn och ungdomspsykiatri. Kursmomentet har skapats av Liisa Carlzon (läkarprogrammet/Simuleringscentrum), Camilla Eide (sjuksköterskeprogrammet), Tine Högberg (läkarprogrammet), och Marie Walther (läkarprogrammet).

Simulatorcentrum i Väst drivs av FoUU vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset för personal och studenter på grund- vidare- och efterutbildningsnivå i Västra Götalandsregionen och på Göteborgs universitet.
Här kan du läsa mer om Simulatorcentrum i Väst: www.vgregion.se/Simulatorcentrum

Av: Elin Lindström
Taggat med: läkarprogrammet, Simulatorcentrum i Väst, sjuksköterskeprogrammet, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor