För första gången examineras nu våra nästan färdiga läkarstudenter och våra nästan färdiga sjuksköterskestudenter i sin förmåga att kommunicera och samarbeta med varandra när de ska ta hand om en akut sjuk patient. Sida vid sida får de ge bästa möjliga vård till en avancerad docka på Simulatorcentrum i Väst på Östra sjukhuset.
Detta kursmoment belyser hur viktigt det är att vara tydlig mot varandra i en pressad klinisk situation, och hur man kan samarbeta i ett team för att hantera stressen.
– Jag hoppas att simuleringen gör det tydligt för mig vad jag själv kan förbättra när det gäller samarbete och kommunikation, säger läkarstudenten Sofia Gillén, strax innan hon ska gå in i rummet där den avancerade dockan ligger redo i sjukhussängen.
Hittills har studenterna överlag varit mycket positiva till att få lära känna varandras professioner. Liksom många andra studenter efterlyser Sofia Gillén ännu fler gemensamma utbildningsmoment som ger möjlighet att öva på samspel och kommunikation.
– Vi har haft flera simuleringsmoment tidigare under utbildningen, men detta är första gången simuleringen görs tillsammans med sjuksköterskestudenter. En gång fick andra läkarstudenter spela sjuksköterskor, och redan då tänkte jag att det hade varit bra om riktiga sjuksköterskestudenter varit med, säger hon.
Sjuksköterskeprogrammet har flera kursmoment tillsammans med blivande arbetsterapeuter och sjukgymnaster, men inte läkare. Även sjuksköterskestudenten Sara Bågesund hade gärna sett fler gemensamma moment:
– Det är jättebra att vi kan komma hit tillsammans. Vi träffar ju läkarstudenter ibland i skolan och på avdelningarna, och jag hade gärna sett att vi hade gemensam undervisning med läkarstudenterna tidigare under utbildningen, säger hon.
Satsar på interprofessionellt lärande
Det nya momentet och examinationen har framför allt införts för att öka det interprofessionella lärandet under läkarutbildningen, något som kritiserades i Universitetskanslersämbetets utvärdering förra året. Sahlgrenska akademin har nu inrättat en kommitté för interprofessionellt lärande på akademin för att möjliggöra fler undervisningsmoment mellan studenter på olika utbildningar.
– Som en del i detta har vi också beslutat att ha en akademigemensam dag för samtliga studenter på samtliga utbildningsprogram under termin 1, med tema ”mänskliga rättigheter och rätten till hälsa”, säger Silvana Naredi, vicedekan för utbildningsfrågor vid Sahlgrenska akademin.
När simuleringen startar är det som en scen ur Cityakuten. Studenterna går in i sina roller, och undersöker och vårdar dockan med samma allvar som om det vore en verklig patient. Dockan styrs från ett kontrollrum, där en operatör också spelar patientens röst när vårdteamet kommunicerar med honom.
Personlig utvecklingsplan
Kursmomentet tar två dagar. Den första dagen övar studenterna först tillsammans i en verklighetstrogen klinisk miljö på Simulatorcentrum i Väst och diskuterar sedan sina upplevelser. Den andra dagen är ett examinationsseminarium, då studenterna bland annat formulerar en skriftlig personlig utvecklingsplan med fokus på samarbete och kommunikation. Examinationsdagen ges studenten tid att tillsammans med sin simuleringsgrupp, arbeta med sin utvecklingsplan och därmed vidareutveckla den. Redovisningen sker i smågrupper i seminarieform med två examinatorer, en från varje yrkesprofession.
Momenten om interprofessionellt lärande för sjuksköterskestudenter och läkarstudenter genomförs i början av termin 6 för sjuksköterskestudenterna, som en del i kursen Klinisk omvårdnad, och termin 11 för läkarstudenterna, som en del i kursen Pediatrik, barn och ungdomspsykiatri. Kursmomentet har skapats av Liisa Carlzon (läkarprogrammet/Simuleringscentrum), Camilla Eide (sjuksköterskeprogrammet), Tine Högberg (läkarprogrammet), och Marie Walther (läkarprogrammet).
Simulatorcentrum i Väst drivs av FoUU vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset för personal och studenter på grund- vidare- och efterutbildningsnivå i Västra Götalandsregionen och på Göteborgs universitet.
Här kan du läsa mer om Simulatorcentrum i Väst: www.vgregion.se/Simulatorcentrum