Med finansieringen klar kunde spaden i fjol sättas i jorden för bygget av den stora forskningsanläggningen ESS utanför Lund. Anläggningen kommer att kunna användas av forskare inom många områden – idag är det svårt att förutse exakt vilka. En av utmaningarna är därför att konstruera den flexibelt, skriver Vetenskapsrådets tidning Curie.
[Denna text är ett urdrag ur Curies text. Här kan du läsa hela artikeln: www.tidningencurie.se/22/nyheter/nyheter/2015-02-09-bara-fantasin-satter-granser-for-ess]
– Vi kan idag inte förutspå exakt vilka vetenskapliga spörsmål som kommer att besvaras med hjälp av anläggningen. Därför måste vi utnyttja den teknik som finns till sitt yttersta för att anläggningen ska kunna erbjuda så många möjligheter som det går, säger Sindra Petersson Årsköld som är vetenskaplig rådgivare vid ESS.
Man kan dra paralleller till neutronforskningsanläggningen ISIS utanför Oxford, en av motsvarigheterna till ESS som används av europeiska forskare idag. Anläggningen har funnits i runt 25 år. Till en början användes den främst för materialforskning. Idag görs mycket annan forskning där.
– Nu gör forskare från många fler områden intressanta experiment, inom livsvetenskap, geologi, arkeologi och naturresurser. Den har också breddats och används även av industrin, berättar Lars Kloo, huvudsekreterare vid Vetenskapsrådet och professor i tillämpad fysikalisk kemi.
Här kan du läsa mer om ESS: http://europeanspallationsource.se/