Metoden PExA, som används för att ta prover av partiklar i utandningsluft, har utvecklats av forskargruppen för biomarkörer och luftvägsinflammation, som leds av professor Anna-Carin Olin. När den första konferensen nyligen hölls om metoden deltog ett hundratal personer från akademi och industri, en konferens som av arrangörerna betecknas som en riktig succé.
Konferensen ”First Conferfence on PExA and small airway disease” hölls den 22-23 januari på Medicinarberget i Göteborg, en konferens som delvis finansierades av Hjärt Lungfonden. PExA står för Particles in Exhaled Air och är en metod för provtagning av partiklar i utandningsluft som utvecklats och patenterats av forskargruppen. Förra året bildades ett bolag för vidareutveckling och kommersialisering, och under konferensen lanserades en ny och vidareutvecklad version av instrumentet, PExA 2.0.
Metoden mäter partiklar som bildas när vi andas och är avsedd för studier av de små luftvägarna vid olika sjukdomstillstånd som till exempel astma och KOL. Konferensen tog upp olika aspekter av dessa små luftvägar, tillsammans med resultat från studier där PExA-metoden kommit till användning.
– Inom projektet samverkar experter inom en rad områden, som yrkesmedicin, allergologi, lungmedicin, andningsfysiologi, kemi, tungmetallanalys och bioteknik. Vi har bara sett början på alla de möjligheter som metoden ger, säger professor Anna-Carin Olin, som arbetat med metoden under närmare tio år.
Under konferensmiddagen utdelades också det första PExA-priset till Evert Ljungström, Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet. Evert är den som skapat såväl den första som den andra versionen av PExA-instrumentet.
Mer information om PExa: http://pexa.se/