Regissören och skådespelerskan Victoria Brattström för tvärvetenskapen till sin spets i sitt doktorandprojekt inom GPCC. Hon undersöker hur skådespelares kunskaper kan bidra till utveckling av metoder och praxis inom personcentrerad hälso- och sjukvård.
I samband med sitt kvarttids-seminarium nyligen bjöd Victoria Brattström in en stor publik, bestående av studenter och akademiker inom teater och vård. Seminariet bestod av en multi-media arena, med föreställningar av skådespelare, film, ljud och installationer som förde samman teorin bakom personcentrerad vård, och teorier inom skådespeleri och regi.
I studien undersöks olika etablerade metoder inom teatern, och dessa tillämpas också med syfte att stödja skapandet av en partnerrealation i mötet mellan patient och en professionell vårdgivare. Tillämpningen genomförs i ett praktiskt vårdsammanhang.
Studien finansieras av GPCC, ett tvärvetenskapligt forskningscentrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet. Personcentrerad vård ser patienten som en kapabel person med resurser och förmågor, samt behoven. Konceptet personcentrerad vård omfattar alla former av hälso- och sjukvård, rehabilitering och vård.
Under seminariet förklarade att hon undersöker roller i teater och hälsovård. Hon har bland annat spelat in personcentrerade möten mellan vårdgivare och patienter inom sjukvården, och kommer att använda skådespelare att tolka dessa och sedan åter spela dem till vårdgivare och patienter. Hon reser alltså fram och tillbaka mellan teater och personcentrerad vård i ett kontinuerligt flöde.
Victoria Brattströms opponent Kai Lehikoinen, universitetslektor i scenkonst vid Performing Arts Research Centre vid Teaterhögskolan i Helsingfors, förklarade att denna typ av forskning är en del av ett nytt men växande område inom konsten, där olika aspekter av organisationer och företag beforskas.
TEXT: JEANETTE TENGGREN DURKAN