Mats Brännström, som leder forskningsprojektet om livmodertransplantation vid Sahlgrenska akademin, har utnämnts till the 9th Joseph E. Murray Visiting Professor in Transplant Surgery vid Harvard Medical School i Boston, USA. Utnämningen kan leda till nya samarbeten inom forskningsområdet.
Harvard Medical School tillhör forskningsspetsen i USA inom transplantationsimmunologi och organtransplantationer. The Joseph E. Murray Visiting Professor in Transplant Surgery är uppkallat efter nobelpristagaren Joseph E. Murray, vars familj fortfarande är engagerad i de gästprofessorer som utnämns. Utnämningen har tidigare tilldelats en rad erkända transplantationskirurger, bland andra Thomas Starzl, som var först med att genomföra en levertransplantation. Mats Brännström är förste svensk att erbjudas gästprofessorskapet.
Ett nytt forskningssamarbete
Inledningsvis innebär gästprofessorskapet att Mats Brännström ska ge två gästföreläsningar på Harvard Medical School, vilket kan bli starten på ett forskningssamarbete kring livmodertransplantation.
– Harvard förstår att livmodertransplantationer är något som kommer att bli en del av framtidens behandlingar mot barnlöshet och är intresserade av att vara med i den utvecklingen. För oss är samarbetet ett kvitto på att projektet genomförts på rätt sätt och det ger ytterligare soliditet till vårt arbete, säger Mats Brännström.
Ett grundligt arbete
Mats Brännström har arbetet med livmodertransplantationerna under mer än 15 år, ett forskningsprojekt som gått hela vägen från systematiska studier på djur till förlossning. I höstas föddes det första barnet som vuxit i en transplanterad livmoder, ett barn som sedan dess följts av ytterligare två födslar. Forskningsprojektet kommer att följa barnen som föds upp till vuxen ålder, bland annat för att se om de immundämpande läkemedel som mödrarna behövt ta under graviditeten påverkat barnens immunsystem.
– Vi har nu en unik chans att från början ta helhetsgreppet på en ny kirurgisk behandling. Vi inrättar till exempel ett internationellt register som följer alla barn som föds ur en transplanterad livmoder de närmsta åren, säger Mats Brännström.
Metoden vidareutvecklas
Forskarlaget arbetar också på att utveckla det kirurgiska koncept som används vid livmodertransplantation, bland annat genom användning av operationsrobot när en livmoder tas från en levande donator. Ett annat program undersöker möjligheten att använda livmödrar från multiorgandonatorer.
– Vi har också samarbete med Michael Olausson och Suchitra Holgersson i ett projekt där livmödrar från avlidna donatorer behandlas med patientens egna stamceller i bioreaktorer för att slippa användningen av immundämpande läkemedel under graviditeten, säger Mats Brännström, som gissar att dessa studier kan få genomslag i kliniken om något decennium.
Läs mer om livmodertransplantationer på www.sahlgrenska.gu.se/uterus
Göran Kurlberg skriver
Grattis till jobbet på Harvard.
Göran
Makbule Demirtas skriver
Mats Bränström är en skicklig läkare och tack vare honom att jag överlever idag. Jag känner stort tacksamhet mot honom och jag blir även jätte glad när jag läser om den forskningen som han driver idag. Att göra människor glad är det allraste gåvan som man har fått. Min syster har också fått ganska sent barn och hon hade sökt hjälp till och med från utomland. Hon drömde varje dag om att när skulle hon få ett litet barn.
Lycka till !!!!