Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Inleder klinisk studie om stamceller mot ryggsmärta

26 januari, 2015

Helena-Brisby-2_600Helena Brisby, nybliven professor vid avdelningen för ortopedi, inleder nu en första klinisk studie, där stamceller ska sprutas in i diskar i ryggen på en handfull patienter med kronisk ryggsmärta. Förhoppningen är att forskningen så småningom ska leda till en ny, mer skonsam behandling.

Ryggbesvär är mycket vanligt, och även om besvären ofta är övergående är risken stor att de kommer tillbaka. Ortopeder talar om att det är en degenerativ process som orsakar de flesta av ryggbesvären, en process som kan påverkas av genetik, men också kan vara en naturlig del av åldrandet. I fall med svår smärta erbjuds operation, vilket innebär insättande av en diskprotes eller en steloperation.
– Det finns ett stort behov av alternativa behandlingsmetoder mot svår ryggsmärta orsakat av degenererade ryggdiskar. Även om vi nu inleder kliniska försök kommer det att dröja många år innan vi eventuellt har en ny behandling mot kronisk ryggsmärta, säger Helena Brisby.

I en degenerativ disk fungerar diskcellerna inte längre normalt och bildar mindre mängd omkringliggande matrix, vilket gör att disken torkar ut och inte längre fungerar som en dämpande kudde i ryggraden.
– Den allmänna synen på broskvävnad har länge varit att den i stort sett inte kan läka, och det finns inte mycket forskning gjord om den normala regenerationsförmågan i ryggdisken, säger Helena Brisby, vars grupp har kunnat se att det finns stamcellsnischer i anslutning till ryggdiskarna:
– Ett framtida alternativ till att injicera stamceller kanske är att hitta ett sätt att stimulera de stamceller som redan finns på plats, funderar hon.

Första patienterna rekryterade

Hittills har det rört sig om grundläggande forskning på djur, framför allt råttor och grisar. Många medarbetare och samarbetspartners har bidragit. Särskilt Helena Barreto Henriksen, som var Helena Brisbys doktorand och som fortsatt arbeta inom projektet, är en nära kollega i arbetet. Studierna har visat att mänskliga stamceller tagna från benmärg överlever i skadade ryggdiskar hos grisar i minst sex månader, och att stamcellerna där bildar celler som liknar de som bygger upp ryggdisken.
– Det ser ut som att stamcellerna gör djurens ryggdiskar bättre, men inte helt normaliserade.

Projektet har precis rekryterat de första patienterna till den inledande kliniska studien, där initialt tio patienter ska få stamceller injicerade i sina degenererade ryggdiskar.
– Det är en så kallad ”safety and feasablity studie”, vi ska alltså undersöka att det är säkert och att det är möjligt att ge patienter injektioner med stamceller i ryggen. Steget efter det blir en större, randomiserad studie, säger Helena Brisby.

Vill lösa kliniska problem

Helena Brisbys professur är inom ortopedisk kirurgi, särskilt ryggkirurgi, och kombineras med uppdrag som överläkare inom ortopedi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hennes tid delas mellan forskning, en roll som avdelningschef och företrädare för ortopedin och arbetet som ryggkirurg på ortopeden på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon fascineras av att söka svar på kliniska vardagsproblem i forskningen, och drar sig inte för att ge sig ut på mer osäker mark: som exempel kan nämnas den avhandling som hon nyligen var huvudhandledare för, om boxning och hjärnskador.
– Jag har tidigare forskat om nervskademarkörer för diskbråck, så ämnet var inte helt främmande. Men jag fick hjälp av två riktiga experter inom biomarkörer i ryggvätska, Henrik Zetterberg och Kaj Blennow, som medarbetare. Annars hade det förstås varit svårt, säger Helena Brisby, som skulle önska att liknande samarbeten över specialistgränserna var vanligare:
– Vi är för små att konkurrera med varandra. Istället borde vi glädjas mer över varandras framgångar, säger hon.

En tung stol

Professorsstolen tillhörde tidigare Björn Rydevik, hennes egen gamla handledare och mentor, fram till hans pensionering nyligen. Innan dess var det ortopedlegenden Alf Nachemssons stol.
– Det är ett fantastiskt arv att förvalta, konstaterar Helena Brisby, som menar att det finns ett starkt intresse för att börja forska inom ortopedin, men att det precis som inom många andra kliniska specialiteter finns en brist på handledare och docenter:
– Det är ett generationsglapp som vi arbetar på att överbrygga. Vi har satsat på att identifiera dem som kan bli docenter och erbjuder dem stöd under en viss tid för att de ska nå dit. Inom några år tror jag att det ser bättre ut.

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för kliniska vetenskaper, Ny professor, ortopedi

Kommentarer

  1. ari alakopsa skriver

    10 augusti, 2016 vid 14:44

    hej,jag heter ari alakopsa,50 år,jag har varit skogsarbetare sedan 20 år tillbaka och haft ryggvärk under ca 10 år.jag har provat olika smärtstillande preparat för i tiden,men inte blivit hjälpt av det.för 2 år sedan röntgades ryggraden hos ortopeden i piteå lasarett,det framgick att diskarna i korsryggen är utnötta pga.snedbelastning.som ung förstod jag inte att det kunde leda till dessa besvär.jag vill absolut inte fortsätta med smärtstillande medel,dessa hjälper inte mot själva skadan.jag har försökt att hitta något eller någon som kan hjälpa mig.när jag sökte på nätet så väcktes ett hopp inom mig när jag läste om din forskning.jag skulle gärna vilja veta mer om detta.jag skulle vilja medverka i din studie som patient.

    • Pontus Sundén skriver

      27 september, 2016 vid 13:45

      Hej Ari,
      du kan kontakta Helena Brisby direkt, kontaktuppgifter nedan. Men det bästa är att du berättar om forskning för din läkare så kan ni tillsammans bedöma vad som kan göras i ditt fall.
      Helena Brisby: http://orthopaedics.gu.se/personal?userId=xbrish

  2. Gary Molander skriver

    31 mars, 2017 vid 14:40

    Hej,

    jag har dokumenterade (MR) förslitningsskador och arbetsolycksfallsskador på rygg och nacke.
    Där konstateras förslitning och skador på rygg och nackdiskar.
    Vid ländryggen ger det lokal smärta och strålningssmärtor.
    Nackens skador ger domningar ut i armar och bägge händerna, stelhet och smärta i höger skulderparti + lokal nacksmärta och en mycket otrevlig hjärndimma.
    Finns möjlighet att delta i projekt? Skiljer det sej på hur effektivt stamceller kan läka diskar på rygg respektive nacke?

    • Elin Lindström Claessen skriver

      4 april, 2017 vid 10:29

      Hej Gary,
      Denna studie har ingen pågående inklusion av patienter. Uppföljning och utvärdering av patienter pågår innan ytterligare eventuella studier blir aktuella så för närvarande kan vi endast hänvisa till ordinarie vårdgivare.
      Vänligen,
      Elin Lindström Claessen
      Kommunikatör, Sahlgrenska akademin

  3. Boris Skoow skriver

    3 september, 2017 vid 23:35

    Hej! Nyfiken på hur det gått för studien då jag har en degenerativ disk och drömmer om en smärtfri tillvaro!
    Mvh Boris Skoow

  4. Rolf Eriksson skriver

    26 oktober, 2017 vid 17:47

    Hej
    Jag har läst att stamceller tagna från fettvävnad är bättre för läkning av brosk än stamceller från benmärg. Har ni provat det?
    En annan metod är ju att injicera blodplasma (PRP). Det lär ju stimulera de stamceller som finns på plats.
    Jag är även intresserad av att delta som patient i någon forskningsstudie.

    Mvh
    Rolf Eriksson

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor