Även fortsättningsvis kommer du kunna vända dig till Akademistatistik för både rådgivning och mer omfattande statistisk experthjälp. Den statistiska konsultverksamheten har förlängts för 2015, och kan även utökas för att möta de växande behoven. Sahlgrenska akademin inrättar samtidigt en ny enhet för hälsometri.
Medisam har beslutat att fortsatt stödja den statistiska konsultationsverksamheten Akademistatistik för 2015. Akademistatistik är en möjlighet till kostnadsfria konsultationer på upp till fyra timmar för exempelvis rådgivning vid planering av projekt, hjälp med datahantering och analys, tolkning av resultat och hjälp med reviewer-kommentarer. Under 2014 gavs cirka 160 konsultationer till forskargrupper från akademin och SU. Akademistatistik erbjuder även mer omfattande statistisk experthjälp till självkostnadspris. En växande efterfrågan av långsiktig hjälp i forskningsprojekt har lett fram till att motsvarande mellan fem och sex helårstjänster är uthyrda i olika omfattning till forskningsprojekt runt om på akademin och SU.
Akademistatistik har sedan etablering 2011 varit organiserad som en forskargrupp och omfattar nu nio statistiker och en professor i hälsoekonomi. För att enklare kunna fortsätta att växa och anpassa sig efter akademins ökande efterfrågan av kvalificerad statistik och hälsoekonomi bildas nu enheten för hälsometri. Enheten är fortsatt självfinansierad med ett akademigemensamt uppdrag som inkluderar undervisning och forskning inom biostatistik, epidemiologi och hälsoekonomi, samt den statistiska konsultationsverksamheten Akademistatistik.
– Bland de nya större uppdragen kan särskilt nämnas en halvtidstjänst att stärka den statistiska handledningen under läkarnas examensarbete vilket nu gör att enheten nu medverkar vid så gott som alla utbildningsprogram vid akademin, säger professor Max Petzold, som är chef för den nya enheten för hälsometri.
En referensgrupp under ledning av professor Kjell Torén med representanter från alla institutioner vid Sahlgrenska akademin, samt representanter från SU och Registercentrum Väst bildades under 2014 för att stödja arbetet.
Medarbetarna utgörs av:
- Max Petzold, phd, professor, enhetschef. Specialiserad mot longitudinell analys, registerbaserade studier, data safety monitoring committees.
- Mikael Svensson, phd, gästprofessor i hälsoekonomi. Specialiserad mot hälsoekonomi, däribland registerbaserade studier.
- Catrin Wessman, phd, universitetslektor. Propensity score matchning, överlevnadsanalys, registerbaserade studier.
- Martin Adiels, phd, universitetslektor. Metabolska studier, skattning av populations- och individegenskaper.
- Anna Ekman, phd, bitr universitetslektor. Enkätstudier, smärtstudier, markow-modeller, kausal inferens.
- David Bock, phd, bitr universitetslektor. Randomiserade kontrollerade studier.
- Thomas Karlsson, fil kandidat, forskare. Inriktad mot kardiovaskulära studier.
- Tatiana Sandström, fil kandidat, forskare. Databashantering, registerbaserade studier.
- Kjell Pettersson, fil lic, universitetsadjunkt. 40 års erfarenhet av medicinska studier.
- Madeleine Retamales Toro, fil kandidat.
KONTAKT
Varmt välkommen att kontakt enhetschefen Max Petzold på 0703-867077 eller max.petzold@gu.se för mer information och besök hos din forskargrupp. Mer information om enheten finns att hitta på www.akademistatistik.gu.se. Besöksadressen är Medicinaregatan 18G, 3e våningen i Registercentrum.