Sedan ett drygt år tillbaka är likabehandlingsarbetet vid universitetet decentraliserat, som en följd av den nya organisationen. Varje institution eller motsvarande ansvarar nu för en stor del av det aktiva arbetet för jämlikhet, mångfald och likabehandling.
Likabehandlingsarbete handlar om att skapa samma förutsättningar för anställda och studenter att utvecklas oavsett kön, könsöverskridande identitet, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, ålder, trosuppfattning eller funktionsnedsättning.
En arbetsmiljöfråga
Universitetet strävar efter att skapa en inspirerande arbetsmiljö, där både anställda och studenter kan känna sig trygga och uppskattade. Likabehandlingsarbetet är en viktig del i denna strävan, och ingår i universitetets visionsarbete. Enligt visionen ska Göteborgs universitet år 2020 kännetecknas av en stimulerande och dynamisk arbetsmiljö med självklar respekt för allas lika värde.
Arbetet återrapporteras
Även om det praktiska likabehandlingsarbetet nu decentraliserats till institutionerna forsätter en del av arbetet att drivas på central nivå, bland annat kompetensutveckling för chefer, ett projekt för att öka andelen kvinnliga professorer och utarbetning av handlingsplaner för breddad rekrytering och ökad tillgänglighet.
Rektor har även fortsättningsvis det yttersta ansvaret för att universitetet följer lagar och förordningar inom likabehandlingsområdet. Varje år får rektor en uppföljning från dekaner och andra chefer på samma nivå, som återrapporterar institutionernas jämställdhets- och likabehandlingsarbete.
Årliga handlingsplaner
Vid institutionerna eller motsvarande har en likabehandlingsrepresentant utsetts, som tillsammans med prefekten utformar en årlig handlingsplan, ser till att den genomförs, följs upp och återrapporteras. En viktig del av likabehandlingsarbetet på institutionsnivå är att levandegöra frågorna i organisationen. Likabehandlingsrepresentanter kan fungera som kontaktpersoner för studenter och anställda, men arbetar inte själv med utredning av ärenden.
Likabehandlingsarbetet vid Sahlgrenska akademin
Vid Sahlgrenska akademin var likabehandlingsarbetet tidigare en fråga för akademistyrelsen, men är nu framförallt lokaliserat på institutionsnivå. Samtliga sex institutioner, Core Facilities och akademikansliet har utsett likabehandlingsrepresentanter:
- Agnes Wold, institutionen för biomedicin
- Ulrika Smedh, institutionen för kliniska vetenskaper
- Esbjörn Telemo, institutionen för medicin
- Tove Lagerberg, institutionen för neurovetenskap och fysiologi
- Agneta Lith, institutionen för odontologi
- Liselott Dellenborg, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
- Catrine Forssén, Core Facilities
- Elin Lindström Claessen, akademikansliet
Flera av likabehandlingsrepresentanterna vid Sahlgrenska akademin ingår i sina institutioners ledningsråd. Tillsammans bildar de också likabehandlingskommittén, som är ett nätverk för samverkan och erfarenhetsutbyte över institutionsgränserna. Christin Wackerberg, personalchef vid akademikansliet, är likabehandlingsombud för fakulteten. Hennes uppgift är att stödja dekanus i det årliga uppföljnings- och återrapporteringsarbetet, samt vara ordförande för likabehandlingskommittén.
Här kan du läsa mer om likabehandlingsarbetet vid Göteborgs universitet: http://medarbetarportalen.gu.se/likabehandling/