Institutionen för vårdvetenskap och hälsa har hunnit genomföra en rad åtgärder under året som gått, trots att handlingsplanen för jämställdhet och likabehandling antogs sent under året. Flera andra institutioner vid Sahlgrenska akademin är också på god väg med sitt likabehandlingsarbete.
Den nya organisationen för likabehandlingsarbete vid GU antogs förra hösten. Under våren 2014 hade alla institutioner vid Sahlgrenska akademin utsett likabehandlingsrepresentanter som kunde börja arbetet med handlingsplaner. Men trots att arbetet kom igång sent har flera institutioner hunnit genomföra insatser för att främja lika villkor och möjligheter för anställda och studenter. Åtgärderna har bland annat inneburit att anställda och studenter fått information om hur likabehandlingsarbetet fungerar, vem som är likabehandlingsrepresentant och var man kan vända sig om man behöver hjälp eller stöd.
Engagemang från ledningen viktigt
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa har påbörjat arbete med att se över litteraturlistor i institutionens kurser, för att se till att dessa tar tillvara genusaspekter. Den verksamhetsförlagda utbildningen på röntgensjuksköterskeprogrammet har under året infört en strimma med genus, normer och mångfald. Institutionen har också skapat förutsättningar för att gender och intersektionalitet (http://sv.wikipedia.org/wiki/Intersektionalitet) ska tas tillvara på forskarutbildningen.
– Vår prefekt Ingela Lundgren tycker att likabehandlingsfrågorna är viktiga och prioriterar området. Att ledningen är engagerad är en förutsättning för ett lyckat likabehandlingsarbete, säger Lisen Dellenborg, som är likabehandlingsrepresentant vid institutionen.
Inför 2015 arbetar institutionen för vårdvetenskap och hälsa bland annat för att återinföra genusseminarier. Föreläsare som föreslås är Sylvia Määttä, chef för Kunskapscentrum för jämställd vård, liksom institutionens och GPCC:s doktorander Ida Björkman och Sara Wallström, som båda bedriver forskning med genusperspektiv. Även HBTQ-frågorna (homo-, bi-, trans- queer-) ska uppmärksammas under året.
Vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi genomfördes också likabehandlingsinsatser under året som gick. Bland annat har de arbetat för att integrera en strimma som lyfter likabehandlingsfrågorna för studenterna i grundutbildningen.
Tårtor flaggade för mångfald
Catrine Forssén, likabehandlingsrepresentant för Core Facilities, tog tillfället att lyfta likabehandlingsfrågorna vid deras årliga tårtkalas, då alla medarbetare tar med sig en tårta till en buffé på jobbet.
– Vid förra tårtbuffén hade vi likabehandling som tema. Alla fick sätta en flagga på sina tårtor, som anknöt till deras ursprung och väckte tankar och diskussion om mångfalden på arbetsplatsen, berättar Catrine Forssén, som också infört ett månadsbrev med inspiration och tips inom likabehandlingsområdet.