I onsdags redovisade läkarstudenter på tionde terminen sina examensarbeten, och flera höll också muntliga presentationer. Posterutställningen hölls i Wallenberg konferenscenter.
Lovisa Nilsson och Emma Svenssons examensarbete låg inom området katastrofmedicin, och visade att beredskapen och kunskapen bland akut- och ambulanspersonal när det gäller sanering av kemikalier är låg. I samband med posterutställningen demonstrerade de en skyddsdräkt för sjukvårdspersonal som används vid sanering av fosfor, klor eller andra kemikalier som patienter kan ha utsatts för i samband med en olycka.
Sociala medier inom vården ökar
Alexander Appelstrand har använt enkäter för att stämma av användningen och attityden mot att använda sociala medier inom svensk sjukvård. Han drar slutsatsen att användningen av sociala medier har ökat och att ganska många landsting och sjukhus i Sverige nu använder det, men att många är inaktiva:
– Man hoppar på tåget med sociala medier för att det är trendigt och modernt, men många vet inte hur man ska använda det, sade Alexander Appelstrand, som också såg flera mycket goda exempel på hur sociala medier kan användas av sjukvården, bland annat på Södersjukhuset i Stockholm.
Alexander Appelstrand konstaterar också att det finns en upplevd risk att sjukvårdens professionella roll blir mer diffus, vilket han tror är en befogad rädsla:
– Sociala medier är väldigt fritt. Man måste vara aktiv, och kan inte ha en sida stående där vem som helst kan gå in och skriva. Om man inte har koll på sidan finns risken att det upplevs oseriöst.
Välgjorda examensarbeten
Rune Andersson, professor i global hälsa, konstaterade i samband med studenternas posterutställning att examensarbetena överlag verkade vara av bra kvalitet:
– Väldigt mycket är välgjort, med tanke på den korta tid de haft till förfogande. Jag arbetar inom global hälsa, och de studenterna åker till ett annat land, en annan kultur och ett annat språk där de på kort tid ska samla in sin data, och det lyckas de bra med.
Några examensarbeten varje år håller så god vetenskaplig nivå att de efter bearbetning i samråd med handledarna kan publiceras i någon tidskrift.
– Många av våra doktorander är tidigare exjobbsstudenter. Man kan säga att examensarbetet är ett sätt att testa deras förmåga till självständigt arbete, sade Rune Andersson.
19 av projekten redovisades inom global hälsa. Dessa studenter hade genomfört sina arbeten i Brasilien, Hongkong, Indien, Kamerun, Mozambique, Rwanda, Tanzania och Thailand.
Tre vinnare utsågs
Efter posterutställningen utsågs även ”bästa poster”. Inom global hälsa vann Johan Sandslätt som varit i Indien och genomfört ett projekt om lågt blodtryck hos patienter med parkinsons sjukdom i staden Kannur. Kursledarnas val föll på Oskar Fagerström, vars projekt handlade om förebyggande av bråck i magen, genom att stärka upp försvagningen av bukväggen med ett inopererat nät. Och studenterna utsåg Emil Bussqvist (se en videointervju med honom längre nedan på sidan), som tillsammans med andra klasskamrater genomfört sitt projekt i Japan och som dagen till ära klätt sig i traditionell, japansk utstyrsel.
Här kan du se en videointervju med Alexander Appelstrand, vars examensarbete handlar om sociala medier inom svensk sjukvård:
Här kan du se en videointervju med Emil Bussqvist, som tillsammans med flera klasskamrater varit i Japan, där de undersökt hur inflammation påverkas av hårdare eller mjukare vävnad:
Här kan du se en videointervju med Rune Andersson, professor i global hälsa, som handlett flera av de examensarbeten som redovisades: