Anna-Carin Olin, adjungerad professor vid Sahlgrenska akademin, är en av fem forskare som nu får en treårig forskartjänst av Hjärt-Lungfonden. Forskningen ska leda till nya och bättre behandlingar för de som lider av en hjärt-, kärl- eller lungsjukdom.
Anna-Carin Olin är adjungerad professor i arbets- och miljömedicin, särskilt luftvägssjukdomar. I sin forskning undersöker hon hur inflammation i luftvägarna, som kan leda till kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och svårbehandlad astma, kan upptäckas tidigare. Forskningen har visat att sammansättningen av partiklar i utandningsluften förändras vid astma, KOL och rökning.
Hjärt-Lungfonden stödjer i första hand forskning med klinisk relevans, vilket betyder att forskningsresultaten ska kunna omsättas i praktisk vård så snart som möjligt. Totalt delar Hjärt-Lungfonden ut 225 miljoner kronor till svensk forskning under 2014. En forskartjänst betyder att forskaren får sin forskning betald på hel- eller halvtid under tre år.
– Hjärt-kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag och forskning är nyckeln till att rädda fler liv. Vår förhoppning är att forskartjänsterna ska ge resultat som hjälper människor som i dag lider av hjärt-, kärl- och lungsjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.
Hjärt-Lungfondens övriga fyra forskartjänster går till:
Frieder Braunschweig, docent, Karolinska institutet
Daniel Ketelhuth, PhD, Karolinska institutet
Johan Nilsson, docent, Lunds universitet
Bengt Zöller, docent, Lunds universitet