Vetenskapsrådets föreslår en modell för fördelning av en del av basanslaget till universitet och högskolor, FOKUS, som premierar och bidrar till att höja kvaliteten på svensk forskning, samt verka för att forskningen bidrar till samhällets utveckling. Sven Stafström, generaldirektör för Vetenskapsrådet, ger en kommentar till förslaget som väntas gå ut på remiss under 2015.
”Vetenskapsrådet har nu lämnat sitt förslag till regeringen på modell för fördelning av en del av basanslaget till universitet och högskolor, ett regeringsuppdrag vi fick i mars 2013.
Införandet av FOKUS (Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige), syftar utöver att höja kvaliteten på svensk forskning och att verka för att forskningen bidrar till samhällets utveckling, också till att främja långsiktig planering på lärosätena, kunna fungera som stöd till ledningen på universitet och högskolor i strategiska frågor samt skapa ökade incitament för universitet och högskolor att göra prioriteringar i sin verksamhet där det finns förbättringspotential.
Genom FOKUS får såväl mindre som större, breda som mer profilerade lärosäten möjlighet att visa upp sina styrkor på ett bättre sätt än i dagens modell, som inte tar hänsyn till lärosätenas olika förutsättningar.
Vårt förslag på modell kan också ge ett förbättrat underlag för nationell och ämnesmässig överblick och jämförelser, vilket kommer att underlätta såväl beslut på lärosätesnivå som forskningspolitiska beslut och prioriteringar. Dessutom inkluderar modellen alla forskningsområden, till skillnad från dagens modell.
Vi föreslår att utvärdering av forskningskvaliteten vid Sveriges lärosäten görs vart sjätte år – inledningsvis med tätare intervall – på ett sätt som också kan ligga till grund för tilldelning av viss del av lärosätenas forskningsanslag.
Utvärderingarna ska möjliggöra jämförelser mellan lärosäten inom forsknings- och vetenskapsområden med hjälp av tre komponenter: vetenskaplig/konstnärlig kvalitet, kvalitetsutvecklande faktorer samt genomslag utanför akademin. Vårt förslag är att den första komponenten ska viktas till 70 procent i bedömningen och övriga 15 procent var.
Den vetenskapliga/konstnärliga kvaliteten – som innefattar kriterierna nytänkande och originalitet, betydelse för forskningsområdet samt vetenskaplig tillförlitlighet och stringens – ska i huvudsak bedömas av internationella sakkunniga. Kriterierna för kvalitetsutvecklande faktorer är potential för förnyelse och långsiktighet där några av de parametrar som ingår är forskarutbildning, mobilitet, samverkan och jämställdhet.
FOKUS innehåller också en bedömning av forskningens samhällspåverkan, eller genomslag utanför akademin, som utvärderas utefter kriterierna räckvidd och betydelse. Genom fallstudier kan forskningens resultat i form av sociala, ekonomiska, miljömässiga eller kulturella effekter identifieras – något som vi menar är viktigt att utvärdera men svårt att visa eller bedöma med hjälp av enkla indikatorer.
Vår målsättning har varit att modellen ska vara så resurseffektiv som möjligt, för att minimera såväl arbetsbelastningen för enskilda forskare som kostnaderna. Datainsamlingen till Fokus bygger därmed i så hög grad som möjligt på befintliga källor.
Jag vill tacka för alla synpunkter och intressanta diskussioner som vi har haft under arbetets gång med modellen! Vi har försökt att ta hänsyn till de farhågor som finns om potentiella negativa effekter. Flera av dem – såsom hantering av tvärvetenskap, att undvika att systemet missgynnar nytänkande och risktagande, att forskningen inte premieras på bekostnad av forskarutbildning och grundutbildning – är inte kopplade till just kvalitetsutvärdering med sakkunniggranskning, snarare tvärtom. Vi menar att ett utvärderingssystem baserat på sakkunniggranskning har större potential att undvika och motverka sådana negativa effekter än dagens rent indikatorstyrda resurstilldelningssystem.
Vad händer nu? Vi förväntar oss att förslaget går på remiss under 2015. Vi har också föreslagit regeringen att vissa delar av vår modell prövas under år 2016 inför en eventuell implementering.”
Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet