Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Tre fick kliniska rambidrag från VR

16 december, 2014

Från vänster: Jan Lundmark (Ambulans och Prehospital Akutsjukvård, SU), Mikael Persson (professor i medicinsk teknik, Chalmers), Mikael Elam (professor och överläkare i klinisk neurofysiologi), Sandra Carlsson (forskningssjuksköterska, SU), Miriam K Holmström (forskningssjuksköterska, SU), Jan-Erik Karlsson (överläkare Neurologi/Stroke, SU) Foto: Henrik Mindedal
Från vänster: Jan Lundmark (Ambulans och Prehospital Akutsjukvård, SU), Mikael Persson (professor i medicinsk teknik, Chalmers), Mikael Elam (professor och överläkare i klinisk neurofysiologi), Sandra Carlsson (forskningssjuksköterska, SU), Miriam K Holmström (forskningssjuksköterska, SU), Jan-Erik Karlsson (överläkare Neurologi/Stroke, SU) Foto: Henrik Mindedal

Tre kliniska projekt i Göteborg får rambidrag från Vetenskapsrådets utlysning inom klinisk behandlingsforskning. Projekten handlar om tidig strokediagnos, dopabehandling vid sena stadier av Parkinsons sjukdom och en registerbaserad prövning av en ny behandling vid invalidiserande benartärsjukdom.

Det är första gången staten och landstingen gemensamt satsar på klinisk behandlingsforskning, för projekt där man förväntar sig en klinisk tillämpning inom en relativt kort tidsperiod.
– Det här är en unik satsning. För den här typen av forskning har det tidigare varit svårt att hitta långsiktig finansiering, säger Mats Ulfendahl, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.

Ny teknik för tidig strokediagnos

Mikael Elam är huvudsökande och samordnare för ett projekt som handlar om en ny teknik för att avgöra orsaken till en stroke. Vid stroke som orsakas av en blodpropp, vilket är den vanligaste orsaken, kan patienten ges propplösande läkemedel, men sådan behandling måste ges senast fyra och en halv timme efter insjuknandet. I cirka 15 procent av fallen orsakas stroke istället av en blödning, och för dessa patienter kan propplösande behandling få ödesdigra konsekvenser.

Mikael Elam
Mikael Elam. foto: Magnus Gotander/Bilduppdraget.

– Idag krävs undersökning i datortomograf vid sjukhus för att avgöra om det rör sig om en propp eller en blödning, och först efter den undersökningen kan propplösande läkemedel ges. Bara en liten del av alla strokepatienter hinner in till sjukhuset i tid, säger Mikael Elam.

Den nya tekniska lösningen använder mikrovågor för att avbilda hjärnan. Teknikutvecklingen drivs av forskare vid instututionen för Signaler och system på Chalmers, via den medicintekniska samverkansplattformen MedTech West (www.medtechwest.se). En prototyp finns just nu utställd på London Science Museum.
– Mikrovågor är känsliga för skillnader mellan vävnad och vätska, och kan paketeras i ett mindre tekniskt instrument. I framtiden kan instrumentet bli en del av ambulansernas inredning så att man innan transport kan diagnosticera patienter med misstänkt stroke eller traumatisk hjärnskada, behandla i ambulansen och bedöma vilket sjukhus som är bäst lämpat att ta hand om patienten, säger Mikael Elam.

Projektet får strax över elva miljoner kronor under tre år från Vetenskapsrådet, för att utreda om det är möjligt att använda tekniken och starta behandling utanför sjukhus. Forskningen kräver omfattande patientunderlag, och bedrivs därför som en nationell och internationell multicenterstudie. I projektet medverkar bland andra Johan Herlitz, Lars Rosengren, Jan-Erik Karlsson och Thomas Skoglund.

Högkoncentrerad dopalösning vid sena stadier av Parkinsons sjukdom

Patienter med Parkinsons sjukdom blir ofta betydligt bättre av att ta dopa-tabletter, åtminstone i början av sjukdomsförloppet. I senare stadier av sjukdomen utvecklar dock många så kallat on-off-syndrom, som innebär att de pendlar mellan orörlighet och ofrivilliga rörelser.

Elias Eriksson. foto: Johan Wingborg/GU
Elias Eriksson. foto: Johan Wingborg/GU

– Eftersom detta delvis hänger samman med att plasmanivån av dopa varierar när man tillför substansen i tablettform borde det vara en framkomlig väg att i stället tillföra den kontinuerligt med en subkutan pump, ungefär som man ger insulin till diabetiker, säger Elias Eriksson, som är huvudsökande för projektet som också får strax över elva miljoner i rambidrag.

Länge ansågs det omöjligt att lösa dopa i tillräckligt hög koncentration, men neurologen Nil Dizdar Segrell vid Linköpings universitet har upptäckt ett sätt att göra detta.  Nil Dizdar Segrell ingår i projektet, liksom neurologer och farmaceuter i Göteborg, Lund, Uppsala och Stockholm.

– Jag ser detta som ett lågriskprojekt. Det är sannolikt att vi kommer att kunna bekräfta att man genom subkutan eller intravenös tillförsel av denna lösning, som kallas Infudopa, kan återställa god motorisk funktion hos patienter med svårbehandlad Parkinson. Framför allt är studien inriktad på farmakokinetiska analyser, men vi kommer förstås också att undersöka hur Infudopa påverkar patienternas symtom, säger Elias Eriksson, som tror att behandlingen kommer att kunna finnas allmänt tillgänglig inom överskådlig tid, och att den kommer att innebära dramatiskt ökad livskvalitet för många patienter.

– Ur ett göteborgsperspektiv är det förstås särskilt roligt att det var Arvid Carlsson som en gång väckte tanken på att behandla Parkinsons sjukdom med dopa. Vi betraktar den beredningsform som Dizdar Segrell uppfunnit som dopa.2, säger Elias Eriksson.

Ny behandling för invalidiserande benartärsjukdom

Den svenska kärlstudien SWEDEPAD får drygt 15 miljoner i rambidrag, för en registerbaserad prövning av drogavgivande ballonger och stentar vid endovaskulär behandling av benartärsjukdom. Huvudsökande är Mårten Falkenberg, docent vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och projektet leds också av Joakim Nordanstig vid SU och en nationell styrgrupp.

Mårten Falkenberg
Mårten Falkenberg

– Vi kommer att utvärdera en ny teknik för att behandla invalidiserande benartärsjukdom med hjälp av randomisering i ett etablerat nationellt kvalitetsregister. Om den nya tekniken med läkemedelsavgivande ballonger och stentar håller vad den lovar innebär det färre amputationer och bättre livskvalitet för patienter med benartärsjukdom, säger Mårten Falkenberg.

Målet med SWEDEPAD är att undersöka om produkter som avger kärlväggspåverkande droger är bättre än traditionella produkter utan denna drogeffekt. SWEDEPAD baseras på det svenska kärlkirurgiska registret SWEDVASC, genom en randomiseringsmodul. De flesta svenskar som genomgår ett röntgenlett kärlingrepp kan därigenom värderas för, och erbjudas en plats i studien.

Jackpot för KI

Totalt sett fick forskare vid Karolinska institutet klart mest bidrag (totalt 127,5 miljoner kronor). Näst mest i utlysningen fick Uppsala universitet, totalt 47,8 miljoner kronor.

Beviljandegraden för utlysningen var strax över tio procent.

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: behandlingsforskning, Bidrag och stipendier, Klinisk forskning, Vetenskapsrådet

Kommentarer

  1. Berndt Lindholm skriver

    25 september, 2016 vid 21:45

    Man får som parkinsonpatient hoppas att Elias Eriksson lyckas lösa problemen som finns med ” INFUDOPA ” så snabbt att man hann få glädje av resultatet. Lycka till .

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor