Åtta cancerforskare i Göteborg fick dela på lika många miljoner i höstens bidragsbesked från Barncancerfonden. Fonden har dessutom fattat beslut om bidrag för reseanslag och symposier.
En av de som får bidrag är professor Bengt Hallberg, som nyligen rekryterats till Göteborgs universitet från Umeå. Bidraget är en god start för det nya lab som han och hans kollegor precis startat på institutionen för biomedicin. Projektet som nu får forskningsbidrag är translationellt, vilket innebär att forskningen ligger I gränslandet mellan ett sjukdomsproblem som identifieras i sjukvården, men grundas i laboratoriebaserade studier.
– Målet är att våra resultaten snabbare ska kunna återföras till patienterna i form av bättre behandling och vi är väldigt nära, säger Bengt Hallberg.
Projektet handlar om hjärntumörsjukdomen neuroblastom, och genprodukten Anaplastisk Lymfoma Kinas (ALK) som är ansvarig för för tio procent av alla neuroblastoma cancerfall i Sverige. Gruppen undersöker om tredje generationens mediciner är bättre i deras modelsystem jämfört med första generationens medicin mot denna genprodukt.
– Vi gör initiala prekliniska tester innan dessa läkemedel tas vidare. Våra undersökningar medför att vi får mer och ny information om ALK’s funktion i neuroblastom, detta är inte känt. Samtidigt ger det samhället och sjukvården ny information för möjliga framtida individ anpassade strategier för behandlingar av både lungcancer och neuroblastom patienter på en personlig basis, säger Bengt Hallberg.
DE FICK BIDRAG:
Martin Bergö
Betydelsen av en ny tumör-suppressorgen och antioxidanter för utveckling av barnleukemi
1 650 000 kronor
Helena Carén
Epigenomets roll i tumörutveckling, återfall och resistensutveckling
700 000 kronor
Bengt Hallberg
Kan 2:a generationens inhibitorer blockera okontollerade ALK och MYCN?
1 650 000 kronor
Chandrasekhar Kanduri
Biomarkning av neuroblastomtumörer med långa icke-kodande RNA
900 000 kronor
Lars Palmqvist
Förbättrad behandlingsstratifiering för att öka överlevnaden vid akut myeloisk leukemi hos barn
600 000 kronor
Planeringsanslag
Jonas Abrahamsson
SBLG-Svenska barnleukemigruppen
1 350 000 kronor
Kliniska forskarmånader
Linda Fogelstrand
Förbättrad behandlingsuppföljning vid akut myeloisk leukemi hos barn
1 035 000 kronor
Implementeringsanslag
Mats Bemark, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Behandling av virusinfektioner hos stamcellstransplanterade barn med cellterapi
400 000 kronor