Carina Mallard, professor vid sektionen för fysiologi, har utnämnts till gästprofessor vid King’s College London. Utnämningen fördjupar forskningssamarbetet kring ett potentiellt läkemedel mot hjärnskador hos nyfödda barn.
Carina Mallards grupp forskar om hjärnskador i samband med födseln med hjälp av olika djurmodeller. De intresserar sig både för hur hjärnskada uppstår och hur skadan kan förebyggas eller behandlas. Genom att analysera flera olika biomolekyler som tagits fram och patenterats av ett kanadensiskt forskarlag har Carina Mallard och hennes kollegor visat att en av dessa peptider har god effekt mot hjärnskada i nyfödda möss.
– Hjärnskador hos nyfödda orsakas i många fall av att barnet föds innan det vuxit färdigt. Den förtidiga födseln beror ofta på infektioner, som triggar ett immunsvar som kan skada hjärnan. När mössen fått peptiden ser vi att immunsvaret balanseras upp och att de skadliga mekanismerna dämpas, säger Carina Mallard, vars forskning visat att peptiden kan halvera hjärnskada hos nyfödda möss om det ges senast tre timmar efter att hjärnskadan inträffat.
Ett flerårigt samarbete
Carina Mallards forskargrupp har sedan flera år ett etablerat samarbete med King’s College London, där det finns ett framstående forskningscentrum inom fältet som anses världsledande inom imaging av nyfödda barns hjärnor. Universitetet har ett nära samarbete med ett av Londons största och mest kända sjukhus, St Thomas’ Hospital.
– Gästprofessuren innebär att vi får ett mer formellt band och kan söka nya anslag tillsammans, och jag personligen får en möjlighet att delta i deras akademiska verksamhet på nära håll, säger Carina Mallard.
Carina Mallards forskningskollega Henrik Hagberg har sedan tidigare en position på King’s College London. Den nya gästprofessuren stärker samarbetet mellan London och Göteborg ytterligare.
I ett inledande skede planerar Carina Mallard att undersöka peptidens effekter i större djurmodeller, för att om något år inleda kliniska försök.
– De första försöken på människa kommer att handla om att kontrollera att ämnet inte är skadligt. Vi har många års forskning framför oss innan det eventuellt finns ett nytt preparat som kan förhindra hjärnskada hos nyfödda, säger Carina Mallard.
ALF-samarbete med Neonatologen
Exakt hur peptiden fungerar är ännu inte känt, eftersom mekanismerna inte är klarlagda. I ett annat projekt i Göteborg, i samarbete med Karin Sävman på Neonatologen på Östra sjukhuset, ska Carina Mallard undersöka hur peptiden påverkar celler från navelsträngsblod. Det projektet fick de också nyligen ALF-medel för att genomföra.