Stadsbyggnadskontorets arbete med utvecklingen av Medicinareberget har gått snabbare än planerat. Den 20 januari väntas Göteborgs stads byggnadsnämnd ta ett första beslut om inriktningen för berget och dess närmsta omgivning.
Ett tidigare besked var att ärendet skulle hinnas med på byggnadsnämndens möte den 16 december, men ärendet skjuts upp till mötet den 20 januari 2015 istället.
Det finns än så länge ingen detaljplan för Medicinareberget. Det beslut som förväntas fattas av byggnadsnämnden i januari är ett inriktningsbeslut och ett första steg i en längre process. Samtidigt: om beslutet tas av byggnadsnämnden som väntat, har processen gått fyra månader snabbare än projektledningen räknat med.
– Att det kunnat gå så fort beror mycket på att universitetet och sjukhuset haft en god samsyn om projektet. Nu är det full fart som gäller, konstaterade prorektor Margareta Wallin Peterson på mötet, där hon gav en översiktlig introduktion till projektet Vision 2020, och visade den film som tagits över omgivningarna och som ger ett bra fågelperspektiv över området. [Se filmen här]
Det har inte fattats några beslut om vilka byggnader som ska resas på berget och skisser som visualiserar förslagen är enbart ett arbetsmaterial. Det finns dock omfattande idéer för utvecklingen av berget, med byggnader som klättrar upp för bergssidan från Linné och nya entréer till den levande stadsdel som Göteborgs stad vill att Medicinareberget ska bli. Både studentbostäder, gym, caféer och flera nya forskningshus finns med i visionerna.
– Akademiska hus tar höjd för att vi ska kunna expandera i framtiden, sade Margareta Wallin Peterson och tillade att utvecklingen av Medicinareberget kommer att ske i etapper.
Inledningsvis vill universitetet prioritera tre områden: dels det translationella forskningshus som är tänkt att knyta Sahlgrenska akademin ännu tätare till sjukhuset. , dels det samverkanshus mitt på berget där forskning inom medicin, vårdvetenskap och samhällsvetenskap ska mötas, dels den nya entrén från Linné där den Samhällsvetenskapliga fakulteten ska expandera uppför berget.
Mötet lade särskild fokus vid det första förslaget, som i skisserna går under arbetsnamnet Translationellt Molekylärmedicinskt Centrum-. På idéskisserna består denna byggnad egentligen av tre olika hus: ett på Medicinarebergets sida (på den plats där det gamla ortopedhuset står idag), en överbyggnad över Per Dubbsvägen där det också kan finnas viss verksamhet, samt ytterligare en byggnad på Sahlgrenska Universitetssjukhusets tomt, inkilad mellan Jubileumsklinken och höghuset. Norska fastighetsbolaget SveaNor, som primärt inriktar sig mot fastigheter inom life sciencehar fått en markanvisning av Göteborgs stad som ger bolaget rätt att under en viss tid och på givna villkor undersöka förutsättningarna för en ny bebyggelse.
Beräkningar som Gunnar C Hansson föredrog vid mötet visade att den tänkta translationella byggnaden kommer erbjuda en ny lokalyta på 27 000 kvadratmeter, vilket är något mer än den totalyta som Sahlgrenska akademin har idag. Byggnaden är tänkt att samla akademins och sjukhusets experimentella forskning. Uppskattningsvis kommer en tredjedel av den personal som får sin verksamhet i huset att komma från Medicinareberget, och övriga är personal vid Sahlgrenska akademin som idag har sina lokaler på sjukhusområdet..
– Tanken är att vi ska blanda forskningsgrupper oberoende av institutionstillhörighet, skapa en dynamisk miljö med flexibla lösningar, med närhet till laboratoriemedicin för att skapa synergieffekter, sade Gunnar C Hansson.
Vid det öppna akademimötet deltog ett sjuttiotal anställda, och flera bidrog med synpunkter.
Sven Enerbäck nämnde att han gärna skulle se att forsknings- och undervisningsmiljöerna blandades mer än de är idag på Medicinareberget, och tillade att han vill se en satsning på studentmiljön med både ett inglasat café och en pampig aula. Henrik Sjövall påpekade att byggnaden för laboratoriemedicin måste byggas omedelbart, eftersom Sahlgrenska Universitetssjukhuset inte kan vänta flera år på en lösning. Hans Carlsten lugnade dem som är oroliga för att det skulle avskräcka under rekryteringar om Medicinareberget blir en stor byggarbetsplats, och menade att det är tvärt om: nybyggnationer signalerar att det pågår en satsning.
Margareta Wallin Petersons sista fråga lämnades obesvarad, eftersom mötet då var över:
– Något vi borde fundera på är ett namnbyte. Medicinareberget, är någon som försökt översätta det till engelska?
Här kan du läsa mer om Projekt 2020 Medicinareberget: http://medarbetarportalen.gu.se/medicinareberget