Ökad internationalisering är ett viktigt och prioriterat mål för Sahlgrenska akademin, och det pågår ett fokuserat arbete både med att hjälpa medarbetare och studenter att ge sig iväg och att stötta de internationella besök som kommer hit. Den här terminen gästas vi av ett femtiotal studenter från fyra världsdelar, och Akademiliv har träffat några av dem.
Nia Hall och Laura Williams studerar till arbetsterapeuter vid Cardiff University i Wales, Storbritannien.
– Det är mer avslappnat här jämfört med Storbritannien, där alla verkar vara på väg någonstans hela tiden. Folk är vänligare här, säger Nia Hall.
En annan stor skillnad mellan Sverige och Wales är transporterna, menar studiekamraten Laura Williams:
– Det är så lätt att ta sig från punkt A till punkt B. Här finns också en annan livsstil, där alla är mer aktiva.
Att de inte talar svenska har inte varit ett problem. De gör praktik på inom arbetsterapi på Östra sjukhuset (strokeenheten) och Mölndals sjukhus (rehabilitering), och upplever att lärare och handledare är mycket hjälpsamma när det gäller att överkomma de språkliga barriärerna.
– Många patienter talar engelska med mig och verkar tycka att det är roligt att få öva på språket. Jag brukar ofta säga några ord på svenska och då skrattar de lite eftersom den inte är så bra, och då vågar de flesta prata engelska med mig, säger Nia Hall.
Professionellt
Per Kristoffer Langbakk läser termin fyra på läkarprogrammet vid universitetet i Tromsö i Norge. Under sin tid i Sverige har han fått hoppa in på kursen i gynekologi, som ligger på den nästsista terminen. Han tycker att utbildningen i vid Sahlgrenska akademin är väldigt professionell, och att det märks att lärarna gör sitt bästa för att skapa en riktigt bra kurs.
Och fritiden då?
– Det finns många bra konserter, caféer och andra ställen om man vill gå ut. Och Intet, kårens internationella utskott, fixar många aktiviteter åt oss under hela terminen. Jag var nyligen med och bakade kanelbullar med dem på en aktivitet, säger Per Kristoffer Langbakk.
Stor spridning
De internationella studenterna vid Sahlgrenska akademin kommer från flera olika länder och världsdelar. Förutom Storbritannien och Norge kom studenterna denna termin från Spanien, Tyskland, Finland, Österrike, Holland, Danmark, Tjeckien, Slovenien, Palestina, Australien, Kina och Colombia. De flesta studenter stannar mellan tre och sex månader, men vissa studenter kommer hit för kortare kliniska utbyten på 1-2 månader ifrån ett partneruniversitet.
Kring de internationella utbytesstudenterna har en organisation för mottagande byggts upp, bland annat genom kårens internationella utskott Intet och Sahlgrenska Academy International Office, SAIO. I början av varje termin samlas alla nya utbytesstudenter vid Sahlgrenska akademin till en Welcome Reception, där de introduceras till fakulteten, bibloteket, servicefunktioner, lärare och övrig support som SAIO ger under terminens gång.
– Welcome Reception är viktigt för att samla upp alla nya studenter, för att de ska komma in i ett sammanhang samt träffa andra studenter, både svenska och utländska, på fakulteten. Många av de internationella studenterna gör praktik här, och det är inte alltid helt naturligt att de träffar på andra svenska studenter eller andra utländska studenter som studerar vid akademin. Därför är det ännu viktigare att se till att alla träffas i starten av terminen, säger Rebecca Törnqvist, internationell koordinator vid Sahlgrenska akademin.
Internationalisering är idag ett prioriterat område på de flesta universitet runt om i världen. Sahlgrenska akademin har sedan ett år tillbaka etablerat ett särskilt International Office, som leds av International Director Gunnar Tobin.
– Det finns stora fördelar med att kunna erbjuda sina studenter och lärare möjligheter att studera och undervisa i andra länder. Genom att bjuda in internationella föreläsare och studenter till sina kurser får man både intressanta diskussioner om likheter och olikheter i vården i olika länder, säger Rebecca Törnqvist, och fortsätter:
– Många av våra hemkomna studenter tycker de får perspektiv på vården i Sverige och lär sig vara tacksamma och stolta för hur vårt system är uppbyggt.
FAKTA OM UTBYTESSTUDENTER VID SAHLGRENSKA AKADEMIN
Sahlgrenska akademin har utbytesavtal med cirka 90 partneruniversitet där varje program har sina specifika och upparbetade kontakter. Sahlgrenska akademins studentkår har ett internationellt utskott, Intet, som ger varje utbytesstudent en personlig fadder, och ordnar roliga och spännande aktiviteter under terminerna. Har du frågor kring internationalisering, partners eller utbytesavtal vid akademin är du välkommen att höra av dig till SAIO.
http://www.sahlgrenska.gu.se/om-fakulteten/internationellt-samarbete/