Munnen är en del av kroppen, det blir tydligt i tandläkaren Gita Gales avhandling som hon försvarar nu på fredag. I nära samarbete med bland andra gastroenterologer på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus har hon studerat en ovanlig inflammatorisk sjukdom som kan yttra sig både i munhålan och i mag-tarmkanalen.
Orofacial granulomatos är ett relativt sällsynt kroniskt tillstånd som är starkt kopplat till den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohn’s sjukdom. Tillståndet visar sig framför allt som kraftiga svullnader i läppar, förtjockad kindslemhinna men kan även orsaka sår i munnen. Det drabbar främst barn i tidiga tonåren och diagnostiseras ofta sent i sjukdomsförloppet.
– Patienter kan gå länge med kraftigt svullen läpp och förtjockade kinder utan att få rätt diagnos. För en läkare kan det exempelvis likna en akut allergisk reaktion, men en erfaren tandläkare kan göra undersökningar som visar att det rör sig om ett Crohn-liknande tillstånd, säger Gita Gale.
Utbredd Crohns syns i munnen
I sin avhandling har Gita Gale även undersökt alla barn som levertransplanterats i samband med deras årliga kontroller på sjukhuset, eftersom levertransplanterade barn i vissa fall kan utveckla förändringar i munslemhinnan liknande de som syns vid Crohns sjukdom. Förändringarna uppstår bara hos barn som främst är levertransplanterade, inte hos vuxna.
– Levern fyller en viktig funktion för utvecklingen av immunsystemet, framför allt i spädbarnsåldern. Den är av stor betydelse för att vi ska kunna utveckla oral tolerans, det vill säga att vårt immunsystem inte ska reagera på bakterier och andra allergen som är ofarliga för kroppen, säger Gita Gale.
En viktig slutsats i avhandlingen är att patienter som har Crohns sjukdom och som även har förändringar i munnens slemhinna har en mer utbredd sjukdom som kan kräva en större behandlingsinsats.
– Vi har hittat vad vi tror är en subgrupp till Crohns sjukdom, som enligt resultatet tyder på en svårare variant av sjukdomen, säger Gita Gale.
Mer samarbete över gränserna behövs
Ett mer utvecklat samarbete mellan tandläkare och läkare i Sverige skulle kunna innebära snabbare diagnoser, bättre behandling och minskat lidande. I Göteborg finns sedan drygt tio år tillbaka ett etablerat samarbete mellan just mag-tarmspecialister på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus och tandläkare inom oral medicin, ett samarbete som just nu följer ett 30-tal patienter med orofacial granulomatos.
– Som tandläkare kan vi inspektera munhålan och se symtomen, vilket inte är lika lätt i mag-tarmkanalen. Vi kan också betydligt enklare ta vävnads- och bakterieprover från slemhinnan i munnen, säger Gita Gale.
Gita Gales avhandling präglas av samarbete, inte bara över ämnesgränser i Göteborg. Andra samarbetspartners finns inom Core Facilities på Medicinareberget, i Stockholm och i Brasilien.
Disputation fredagen den 5 december
Gita Gale försvarar sin avhandling Disorders of the Orofacial and Gastrointestinal tract fredagen den 5 december, klockan 09:00-12:00, i föreläsningssal 3, Odontologen. Huvudhandledare är Mats Jontell, bihandledare Bengt Hasséus och Robert Saalman. Opponent är John Gibson, University of Glasgow, Glasgow, Storbritannien.
Monica Sundkvist skriver
Hej! Äntligen får jag läsa något som jag har misstänkt länge att jag lider av. Mina besvär började för ca 9 år sedan. Jag skulle resa utomlands och vara borta i 2v. Just innan resan fick jag fullt med sår i munnen. Inte tungan, bara kinderna. Jag kunde inte äta fast föda utan att gurgla med zylokaingel. Besvären blev något bättre efter hand. Var under flera år patient hos Anders Olsson spec.tandläkare. Han kunde aldrig ställa diagnos ( han är känd för att vara otroligt duktig). Har själv funderat på att mina besvär kan komma från kollagen kolit, som jag diagnostiserades 2013. Har fortsatt besvär från munnen. Inga direkta sår, men kan inte äta vad som helst och inte använda vanlig tandkräm pga sveda. Mina slemhinnor i munnen är alltid svullna. Det gör att mat sitter fast på tänderna så fort jag äter.