Lars Barregård och Kjell Torén, kollegor vid Arbets- och miljömedicin, har utnämnts till hedersprofessorer vid University of KwaZulu-Natal i Durban, Sydafrika. Utnämningen innebär en formalisering av det utbyte de haft med universitet under flera år.
University of KwaZulu-Natal är ett stort sydafrikanskt lärosäte, där arbets- och miljövetenskapen har en stark ställning med en tydligt klinisk prägel.
– Vi lär oss väldigt mycket av att samarbeta med dem, bland annat om de risker som finns för yrkesmiljöer som är betydligt sämre än de vi har i dagens Sverige. Deras organisation liknar den vi har här i Göteborg, med både klinisk verksamhet och forskning under samma organisatoriska tak, säger Kjell Torén, som hoppas att samarbetet med universitet kan utvidgas till ett formellt avtal med Göteborgs universitet.
Kjell Torén och Lars Barregård började samarbeta med University of KwaZulu-Natal för omkring sju år sedan. Sedan dess har de varit delaktiga i handledning av doktorander och gett kurser på universitetet inom arbets- och miljömedicin. Lagtröjorna med universitets emblem fick de efter att de gett en kurs om sjukdomar orsakade av den yttre miljön, till exempel yrkesastma och blyförgiftning.
Ökar vedeldning risken för tuberkulos?
Just nu är Lars Barregård bihandledare för ett projekt där doktoranden Nkosana Jafta undersöker om rök i hemmet, framför allt från vedeldning men även från rökning, ökar risken för tuberkulos hos barn. Tuberkulos är världens mest spridda infektion, och orsakar omkring 30 miljoner dödsfall varje år, framför allt i fattiga länder. I projektet kommer röknivåerna i hemmen för 200 barn med tuberkulos att jämföras med miljön i bostaden för 200 friska barn som i övrigt har samma kända riskfaktorer för sjukdomen.
– Det finns forskning som visar att cigarettrök kan öka risken för tuberkulos, men ingen forskning om kopplingen till rök från vedeldning, säger Lars Barregård, och berättar att Nkosana Jafta besökt Arbets- och miljömedicin i Göteborg under en månad för att lära sig mäta luftföroreningar i miljön:
– Det krävs en ganska komplicerad metod, där man måste hålla igång en pump med filter under ett helt dygn.
Om projektet visar att rök från vedeldning ökar risken för tuberkulos för barnen kan ganska enkla åtgärder sättas in.
– Många sydafrikanska hushåll eldar med ved i köket för matlagning. Om projektet visar att vedeldning inomhus är en riskfaktor ökar det ytterligare skälen att försöka ändra eldningsmetoderna eller förbättra ventilationen. Kanske kan vi då undvika många fall av tuberkulos, säger Lars Barregård.