Göteborgs universitet tog nyligen ett beslut som hjälper dig att hantera information i officiella kanaler som exempelvis en institutions Facebooksida, blogg eller liknande. Jeanette Tenggren Durkan använder sociala medier för GPCC:s räkning, något hon menar skapar goda nätverk.
Centrum för personcentrerad vård, GPCC, använder Facebook, Twitter och en blogg som fortfarande är under uppstart. Jeanette Tenggren Durkan, administrativ koordinator på GPCC, ägnar någon halvtimme varje dag åt att moderera de sociala medierna. Innan hon startade GPCC:s officiella Facebooksida för strax över två år sedan, vände hon sig till universitetets kommunikationsavdelning för tips och råd. Hon menar att sociala medier fungerar mycket bra för nätverkande:
– Vi har många följare som är forskare, debattörer eller beslutsfattare inom hälso- och sjukvården, och som arbetar med personcentrerad vård internationellt i Storbritannien, Holland, Danmark och USA. I Sverige följer och följs vi av viktiga aktörer och debattörer inom vårdfrågor, och fick till exempel in en artikel i en kvällstidning, genom att GT:s chefredaktör Frida Boisen följer oss.
För Jeanette Tenggren Durkan är sociala medier att bra sätt att dela med sig av den kunskap som genereras vid universitetet.
– Det finns massor att vinna på att arbeta med sociala medier! Att visa att ni har relevant och intressant forskning och information och kanske kan kommentera på aktuella samhällsfrågor. Om ni har ett smalt ämne kan ni åtminstone nätverka med andra forskare och universitet inom samma ämne, samt kanske hitta relevanta företag, politiker och andra beslutsfattare, säger Jeanette Tenggren Durkan, och tillägger:
– Sociala medier kan även vara en bra arena för PPI, public and patient involvement. Här kan du nå slutanvändarna för din forskning och involvera dem i din forskning på olika sätt och vid olika stadier.
Ett bevaring- och gallringsbeslut
Beslutet som universitetet tog i somras är ett så kallat bevaring- och gallringsbeslut som ger klarhet i vad universitet måste arkivera för bevarandesyften, men också hur en moderator eller redaktör för en kanal hanterar vissa typer av inlägg från andra användare. Beslutet gäller inte när en anställd kommunicerar på sociala medier utanför sin anställning.
Om du ansvarar för Facebook, Twitter, Youtube, eller en blogg för din arbetsplats räkning finns flera viktiga saker att tänka på:
- Om en fråga riktas till universitetet på en sida, där vi är avsändare, måste vi ta hand om frågan.
- En sida där universitetet är avsändare ska bevakas dagligen under arbetsdagar även i samband med semestertider.
- Om andra användare har möjlighet att bidra med innehåll på en sida som vi kontrollerar, har vi ett ansvar att ta bort olämpliga inlägg och kommentarer.
- För bevaringssyften ska administratören för en sida ta en skärmdump eller på annat sätt dokumentera närvaron två gånger per år.
Mer detaljerad information:
http://medarbetarportalen.gu.se/webbpublicering/socialamedier/hantera/bevakning/
Om beslutet och/eller arkivering och diarieföring, vänd dig till Christer Johansson på enheten för arkiv och registratur: arkiv@gu.se
Om sociala medier som kommunikationskanal, vänd dig till Martina Sjövind på Kommunikationsenheten: martina.sjovind@gu.se