Fem forskare vid Sahlgrenska akademin får Hjärnfondens postdoktorala stipendium 2015 på 280 000 kronor var, vilket ger dem möjlighet att forska inom neuroområdet på heltid.
Rörelsestyrning efter stroke
Margit Alt Murphy, forskare vid sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering, ska använda stipendiet för att knyta kontakter med en framstående kanadensisk forskargrupp under ledning av professor Mindy Levin, McGill University.
– Jag hoppas att vi får forskningsresultat som kan få långsiktig ha betydelse för strokerehabiliteringen och de träningspriciper som används, så att återhämtningspotentialen kan utnyttjas bättre, säger Margit Alt Murphy, som tidigare i år fick pris för bästa avhandling vid Sahlgrenska akademin.
Margit Alt Murphy forskar om hur komplexa rörelser planeras och styrs hos personer efter stroke för att bättre förstå det centrala nervsystemets roll i återhämtningen. Genom att använda avancerad rörelseanalysteknik med 3D höghastighetskameror och registrering av muskelaktivitet med elektromyografi, fångas och analyseras detaljerad information om planering och kontroll av rörelser.
– Vi vet idag mycket lite om hur personer efter stroke planerar och utför en komplex målinriktad rörelse där planeringen måste genomföras över flera steg. Vi är intresserade av att testa till vilken grad personer med stroke kan använda sig av samma rörelsestyrning som friska personer.
Neurokemiska mekanismer bakom beroendesjukdom
En annan av stipendiaterna är Caroline Wass, vars forskargrupp intresserade av de neurokemiska mekanismer som ger upphov till drogberoende, bland annat alkoholism. Gruppen har tidigare visat att magtarmhormonet ghrelin förmedlar de belönande effekterna av alkohol via hjärnans belöningssystem.
– Hjärnans plasticitet har visat sig bidra till utvecklingen av beroende, och alkohol förändrar hjärnans plasticitet. Ghrelin verkar ha positiva effekter, men det har tidigare inte undersökts hos människa. Jag och Magnus Thordstein har etablerat en relativt ny metod som kallas transkraniell magnetstimulering, för att undersöka effekterna av ghrelin och alkohol på kortikal human plasticitet i en experimentell, randomiserad, placebo-kontrollerad, dubbelblind studie på friska försökspersoner, säger Caroline Wass.
Kemisk signalering i hjärnan
Även Henrik Seth, som forskar om synapsfysiologi får postdocstipendium från fonden. Den kemiska signaleringen mellan nervceller påverkas vid en rad sjukdomstillstånd, och Henrik Seth använder olika metoder för att mäta den faktiska signaleringen och strömmarna över nervcellens membran.
– Tack vare detta stipendium har jag nu möjlighet att bredda min kompetens och via ett samarbete med ett universitet i Frankrike lära mig att studera de rörelser som de kemiska receptorerna på nervcellens membran gör. Att sedan kunna koppla rörelserna till hur de elektriska strömmarna ser ut är av stor betydelse för att se och förstå helheten, säger Henrik Seth.
Målet med forskningen är att förhoppningsvis identifiera en eller flera mekanismer som ligger bakom den förändrade nervcellssignaleringen vid schizofreni. Henrik Seth samarbetar också kring liknande frågeställningar när det gäller depression och kronisk smärta vid whiplash-skada.
Hjärnfonden
Varje år delar Hjärnfonden ut stipendier till forskare som nyligen avlagt doktorsexamen med målsättningen att driva utvecklingen framåt inom något av hjärnforskningens område. För många unga forskare kan stipendiet vara en förutsättning för att kunna fortsätta med forskning. Det kan också vara en hjälp för stipendiaten att kunna meritera sig för docentur. För 2015 har Hjärnfonden nu delat ut 25 post-doc stipendier, varav sex går till unga forskare vid Sahlgrenska akademin.
De fick stipendium:
Caroline Hansson, avdelningen för molekylär och klinisk medicin. Område: Bipolär sjukdom.
Caroline Wass, sektionen för farmakologi. Område: Beroende.
Henrik Seth, forskare inom sektionen för neurofysiologi. Område: Schizofreni.
Margit Alt Murphy, forskare vid sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering. Område: Stroke.
Maria Bjerke, sektionen för psykiatri och neurokemi. Område: Alzheimers sjukdom.