Text och foto: Sara Pettersson/Folktandvården Västra Götaland
På tandhygienistprogrammet i Göteborg får studenterna både teoretisk och praktiskt utbildning i äldretandvård. Folktandvårdens personaltidning På Bettet besökte studenterna när de för första gången ska utföra munhälsobedömningar på patienter som bor på äldreboendet Änggårdsbacken.
Änggårdsbacken ligger i princip granne med studenternas utbildningslokaler på Odontologen i Göteborg. Byggnaden är från början av 1900-talet och det märks. Väggarna är fyllda med målningar från växtriket och i taket hänger stora lampkronor. När studenterna i samlad skara tar sig genom stenvalvskorridorerna ekar det av förväntningar.
– Här på Änggårdsbacken har studenterna en fantastisk möjlighet att praktisera sina teoretiska kunskaper inom äldre tandvård. Samtidigt får studenterna en ökad förståelse för vad munhälsan betyder för de äldres allmänna välbefinnande, säger Erika Palmgren som är lärare och klinisk handledare på tandhygienistprogrammet.
Innan studenterna får träffa sina nya patienter samlar Erika dem för en sista genomgång. Studenterna jobbar i par och tillsammans går de igenom patienternas anamnes, medicinlista och de papper som ska fyllas i vid munhälsobedömningen. De får också varsin korg som är fylld med allt material som de behöver.
– Testa gärna alla produkter så att ni vet hur de smakar och känns. Då får ni större förståelse för hur det känns för patienterna, säger Erika och skickar runt en flaska med återfuktande munskölj med jordgubbssmak.
Den praktiska utbildningen på Änggårdsbacken en del av kursen ”grupper med särskilda behov, inriktning mot munhälsovård för omsorgsberoende äldre” som ingår i tandhygieniststudenternas treåriga utbildning. Kursen tar bland annat upp sjukdomar, medicinering och andra faktorer kring äldre och hur detta kan påverka deras orala hälsa.
En av patienterna som får besök idag är Evert Larsson, 85 år, som bor på Änggårdsbacken sedan fyra månader tillbaka. När studenterna Connie Cheng och Rana Wehbe knackar på hans dörr och kliver in dånar klassisk musik ur en liten stereo. Evert själv ligger på sängen.
– Kom in kom in, jag är strax redo, det är bara lite jobbigt att ta sig upp, säger han och trycker på en knapp som hissar upp huvudändan på sängen.
Evert berättar att han haft många hål under sitt liv men att det sett bra ut de senaste åren. Även idag får han väl godkänt efter studenternas munhälsobedömning.
– Flickorna som besökte mig tyckte det såg bra ut i min mun. Däremot fick jag lära mig att man ska ha en mjuk tandborste, jag som alltid haft en hård! Så det ska jag ändra på, säger han.
När Connie och Rana lämnar Evert slår han på musiken igen och fäller tillbaka sängen i liggande läge. Ett lyckat möte konstaterar Connie och Rana. Andra patientmöten är dock mer påfrestande eftersom patienternas hälsa varierar stort. Efter en dryg timme kommer studenterna Hind Hadi och Bana Tagarani tillbaka, då har det hunnit träffa tre patienter.
– Jag känner mig utmattad, det tar på psyket det här. Jag blev lite chockad vid första besök eftersom patienten var dement och väldigt bestämd och vägrade låta oss göra en munvårdsbedömning. Som tur var gick det nästa besöken bättre, säger Hind.
Efter dagens lektion på Änggårdsbacken dröjer det en vecka tills de träffar sina patienter igen. Totalt sett kommer de att göra återbesök en gång i veckan, under fem veckor. Sedan gör det ett sista besök efter halvår för att utvärdera.
– Jag tycker att den här delen av kursen känns viktig eftersom vi inte träffar äldre och sjuka patienter på vår praktik. Det finns så mycket om äldre som vi måste känna till för att kunna göra ett bra jobb, därför har vi verkligen nytta av det vi lär oss här på Änggårdsbacken, säger tandhygieniststudenten Sara Ljungberg.