Börje Haraldsson, professor i njurmedicin, har rekryterats som Executive Director vid världens största läkemedelsbolag, Novartis i Basel. Under det närmsta året kommer han vara 80 procent tjänstledig från universitetet, resterande tid fortsätter han med forskning och handledning i Göteborg.
Vad lockade dig mest med jobbet?
Tanken är att jag ska leda utvecklingen av nya läkemedel inom njurmedicin och transplantation. Världens största läkemedelsbolag, Novartis, har bestämt sig för att satsa kraftfull inom dessa områden. Och dessa patienter behöver verkligen vår hjälp. Vi saknar fortfarande moderna effektiva läkemedel mot de vanligaste njursjukdomarna. Inom transplantation gäller det bland annat att få fler och bättre organ och att transplantaten ska hålla under längre tid. Med Novartis stora forskningsresurser tror jag att det är möjligt att få fram en helt ny typ av läkemedel som verkligen gör skillnad och kan förbättra livet för njursjuka människor och för transplanterade patienter.
Vad är din största framtida utmaning på Novartis?
Återkom gärna om ett halvår – då vet jag kanske svaret på din fråga. Egentligen tror jag att det är ganska enkelt. Mitt uppdrag är att leverera resultat och det ganska snabbt. I annat fall blir nog min tid i Schweiz kort. Företaget har ett starkt fokus på resultat – en kultur som står i stark kontrast mot svensk offentlig verksamhet. Utmaningen ligger nog i kunna anpassa sig till det nya klimatet.
Hur ser din framtida anknytning till Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet ut?
Min förhoppning är att några av Novartis kliniska studier kommer att förläggas i Göteborg. Personligen hoppas jag på fortsatt stark anknytning till Sahlgrenska akademin och universitetssjukhuset under längre tid – inte minst genom samverkan med professorerna Jenny Nyström och Michael Olausson. Göteborg har en mycket stark potential inom njur- och transplantationsforskning – mitt uppdrag kommer snarast att stärka Göteborgs betydelse inom området.
Vilka fördelar ser du med din akademiska bakgrund i din nya roll på detta stora läkemedelsföretag?
Novartis har, precis som många andra stora företag och organisationer, en uttalad matrisorganisation. Det innebär att man utövar sitt inflytande genom att argumentera för sina åsikter, lyfta fram fakta, lyssna på kollegors argument och övertyga organisationen om vilka projekt man bör satsa på och inte. I mångt och mycket liknar det ett akademiskt ledarskap som bygger på kollegialitet där kollegornas samlade klokskap krävs för att driva projekten framåt. Jag har alltid tyckt om rollen som coach och trivs egentligen bäst när jag får utveckla människors potential.
Vilka nackdelar ser med det nya jobbet?
Kontakten med patienter har alltid skänkt mig stor glädje, ödmjukhet och stolthet. Jag kommer att sakna samtalen med patienterna. Även den dagliga kontakten med mina medarbetare i forskargruppen och på kliniken kommer jag att sakna oerhört. Men man kan inte få allt och efter 13 år med en av landets tre professurer i njurmedicin var det dags att göra ett val. Men vem vet? – Om ett år kanske jag är tillbaka på heltid i Göteborg igen en erfarenhet rikare. Time will tell…