Högre kvalitet, större genomslag och mer resurser. Det är de långsiktiga målen med den strategi för klinisk forskning som institutionen för odontologi tagit fram tillsammans med Folktandvården Västra Götaland.
Institutionen för odontologi rankas som en av världens främsta akademiska miljöer inom sitt område. Folktandvården Västra Götaland är Sveriges största tandvårdsorganisation. Tillsammans har de tagit fram en strategi för att generera konkurrenskraftig klinisk forskning.
– Strategin innebär att vi utkristalliserat våra egna tankar. Det är svårt att gå från ord till handling om vi själva inte vet vad vi vill, säger Mats Jontell, som tillsammans med Tord Berglundh arbetat med strategidokumentet för institutionens räkning.
Överbrygger kulturskillnader
I förlängningen ska strategin och dess handlingsplan leda till att kvaliteten på den kliniska forskningen som görs i samarbete mellan institutionen för odontologi och Folktandvården Västra Götaland höjs, och därigenom ökar möjligheterna att få externa forskningsmedel.
– Det handlar också om att överbrygga de kulturskillnader som finns mellan akademin och Folktandvården, och bygga en plattform för klinisk forskning som ger oss tillgång till patientmaterial och där det finns ett system för att föra tillbaka ny kunskap till kliniken, säger Tord Berglundh.
Stimulerar samarbeten mellan grupper
Strategidokumentet har delvis redan omsatts i praktik. Lokaler byggs om och anpassas till modern translationell forskning. Institutionen har också identifierat flera forskningsmiljöer där forskargrupper möts och berikar varandra med nya idéer och perspektiv.
– Odontologi vid universitetet är fragmenterat, det var en del av kritiken i rapporten RED10. Att bilda forskarmiljöer är ett sätt att samlas. Det är inte hugget i sten, utan handlar om dynamiska strukturer som anpassar sig efter verkligheten, säger Annika Ekestubbe, prefekt för institutionen för odontologi.
Samarbete mellan forskargrupper stimuleras bland annat av de medel som institutionen avsatt för forskningsutrustning, där ansökningar från flera olika grupper har prioritet.
Forskningsstrategin tar sin utgångspunkt i de strategier som tidigare antagits inom Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska akademin.
Här kan du läsa strategin i sin helhet:
www2.sahlgrenska.gu.se/files/2014-11/Strategi_odontologi_klinisk_forskning.pdf
Henrik Sjövall skriver
Mycket bra. Var ansvarig för fördelningen av TUA-medlen i våras och de flesta av de problem och möjligheter som kom fram i processen är identifierade i dokumentet. Lycka till!
Gunnar Eriksson skriver
Det känns väldigt bra att vi tillsammans skapat en gemensam forskningsstrategi vilken stärker vårt samarbete och förbättrar förutsättningarna för ännu bättre forskning.
Gunnar Eriksson
Tandvårdsdirektör