Lena Öhman, docent i immunologi, medverkar i ett stort forskningsprojekt som får mångmiljonanslag från Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Projektet handlar om biomarkörer för inflammatoriska tarmsjukdomar. Även Inger Gjertsson, docent i reumatologi, Anna-Carin Olin, adjungerad professor i arbets- och miljömedicin, särskilt luftvägssjukdomar, Karin Welén, forskare vid avdelningen för urologi samt Jan-Erik Damber, professor i urologi, ingår i tre av de andra forskningssamarbeten som får omfattande stöd från SSF:s utlysning inom biomarkörer.
Ett syfte för SSF:s utlysning om nya biomarkörer med klinisk relevans är att stimulera samarbete mellan forskargrupper med olika typer av vetenskapliga kompetenser, och på så sätt få ny kunskap och nya tillämpningar. Totalt beviljades nio sådana samarbeten bidrag. Sahlgrenska akademin är involverade i tre: för ett av projekten är Tommy Martinsson huvudsökande, och i ytterligare två är grupper vid Sahlgrenska akademin medsökande.
Lena Öhman ingår i forskargrupp i Västra Götalandsregionen där både klinisk och preklinisk kompetens ingår, och som arbetar med kronisk inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Gruppen forskar bland annat om sjukdomens förlopp och patienternas svar på behandling.
– Vår forskning förstärks väsentligt eftersom patienter från flera universitetssjukhus i Sverige kommer kunna delta i studien, och vi för möjlighet att jobba på bredare front och studera fler möjliga markörer, säger Lena Öhman, som också tycker att anslaget är ett kvitto på att forskargruppen är på rätt väg.
Lena Öhman är medsökande i ett projekt som nu får 32 miljoner kronor under fem år från SSF, genom en ansökan där gastroenterologen Jonas Halfvarson vid Örebro universitet är huvudsökande. Förutom Göteborgs universitet ingår även forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet i samarbetet. Lena Öhman är koordinator och projektledare för identifiering av immunologiska biomarkörer, det vill säga biomarkörer som är kopplade till immunopatologin hos patienterna. Projektet ska identifiera nya biomarkörer för diagnos, terapirespons och sjukdomsprogression hos patienter med kronisk inflammatorisk tarmsjukdom. Förhoppningen är att projektet ska kunna ta fram nya biomarkörer som kan börja användas i sjukvården inom tio eller femton år.
Inger Gjertsson, docent i reumatologi vid för avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning, är medsökande i ett projekt som handlar om nya biomarkörer för tidig upptäckt av inflammation i leder. Huvudsökande för projektet är Rikard Holmdahl vid Karolinska institutet. Projektet beviljas 35 miljoner kronor från SSF.
Anna-Carin Olin, adjungerad professor i arbets- och miljömedicin, särskilt luftvägssjukdomar, vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, är medsökande i ett projekt om icke-invasiva, vårdvänliga biomarkörer för astma. Huvudsökande för projektet är Sven-Erik Dahlén vid Karolinska institutet. Projektet beviljas 35 miljoner kronor från SSF.
Karin Welén vid avdelningen för urologi, och Jan-Erik Damber vid institutionen för kliniska vetenskaper, ingår i ett forskningssamarbete som tilldelas 34 miljoner kronor under fem år för prediktion och monitorering av aggressiv prostatacancer. Huvudsökande är Pernilla Wikström vid Umeå universitet.