Fem forskare vid Sahlgrenska akademin, i samarbete med två forskare i Stockholm, får nu 30 miljoner kronor från SSF till ett forskningsprojekt om nya biomarkörer vid neuroblastom. Forskarna försöker hitta nya sätt att se vilken typ av neuroblastom ett barn har, för att barnet ska kunna få bästa möjliga behandling.
Den forskarkonstellation som nu får finansiering från SSF har samarbetat länge, och har även gemensamma publikationer sedan tidigare. Det är dock första gången de fått ett gemensamt större bidrag.
– Det betyder att vi kan kraftsamla oss och formera oss bättre, och även rekrytera fler forskare till gruppen, säger professor Tommy Martinsson, som är huvudsökande för projektet.
Olika experter
Alla forskare i samarbetet är experter inom sina områden, och bidrar med sin egen specialitet till projektet. Tommy Martinsson, professor i cancergenetik, genomför genetisk diagnostik för alla fall av neuroblastom i Sverige. Hittills har han diagnostiserat över 700 patienter. Ruth Palmer, utvecklingsbiolog, och Bengt Hallberg, cellbiolog, studerar cancergenen ALK på olika sätt. Både Ruth Palmer och Bengt Hallberg har nyligen rekryterats till Sahlgrenska akademin från Umeå universitet. Erik Larsson Lekholm arbetar med bioinformatiska metoder för analyser av stora mängder data. Chandrasekhar Kanduri, som kallas Chandra av sina närmaste medarbetare, undersöker icke-kodande RNA-molekyler och deras roll för cancerutvecklingen.
Markörer och behandlingar
– Sammansättningen i gruppen är perfekt. Vi vill ta fram nya biomarkörer som kan visa vilken behandling en viss patient bör få, och vi är också inriktade på att hitta nya behandlingar för den allvarligaste formen av neuroblastom, säger Tommy Martinsson, som tillägger att forskarsamarbetet redan har flera intressanta spår som kan leda till nya behandlingar.
Från Stockholm deltar Per Kogner, som är barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus och bidrar med klinisk kompetens till projektet, samt John Inge Johnsen, forskare inom pediatrisk onkologi. Båda är verksamma vid Karolinska Institutet.
Många olika former
Neuroblastom är en ovanlig tumörsjukdom som nästan bara drabbar barn. I Sverige får ett tjugotal barn diagnosen varje år, de flesta före två års ålder. Neuroblastom är en komplicerad sjukdom, som förekommer i flera olika stadier och undertyper. I sin lindrigaste form kan neuroblastom läka ut av sig själv. Den allvarligaste formen kan kräva både operation, cellgiftsbehandling och stamcellstransplantation. Nästan 40 procent av barnen med högriskneuroblastom överlever inte.