Sukanya Raghavan, docent i immunologi, får totalt 4,4 miljoner kronor under fyra år från Vetenskapsrådet inom utvecklingsforskning. Projektet utvecklar ett slemhinnevaccin mot infektion med Helicobacter pylori, och omfattar också en fas I prövning av vaccinet i Indien.
– Finansieringen från Vetenskapsrådet förstärker projektet ytterligare och vi kan knyta fler forskare till oss. För mig personligen är det väldigt roligt, eftersom jag kommer från Indien och nu får möjlighet att bedriva forskning där, säger Sukanya Raghavan, som sedan många år är verksam som forskare vid avdelningen för mikrobiologi och immunologi.
Forskningsprojektet, i vilket flera andra forskare vid Sahlgrenska akademin deltar, har pågått under flera år. Projektet syftar till att ta fram ett drickbart vaccin mot bakterien H. pylori, som kan orsaka magsår och magcancer.
– Vi har kommit ganska långt. Vi vet hur vi kan förstärka immunsvaret mot H. pylori genom vaccination. Vaccinet ska innehålla antingen avdödade bakterier eller bakterieproteiner tillsammans med adjuvans, det vill säga en immunförstärkande substans. Nästa steg är att skala upp produktionen av vaccinet och försöka avgöra vilket vaccin som är mest lovande och kostnadseffektivt för användning i u-länder, säger Sukanya Raghavan.
Forskarlaget samarbetar med ett läkemedelsföretag i Indien, där vaccinet ska tillverkas och förhoppningsvis även prövas i en fas I studie före år 2018. Vaccinet ska då testas på H. pylori infekterade frivilliga vuxna, för att främst avgöra att det inte är skadligt för människa, och även för att undersöka hur väl det framkallar ett immunsvar mot bakterien.