Biomedicinska biblioteket kommer så småningom att flytta, kanske byggs ett hotell uppe på berget och en rulltrappa kan bli en del av transportlösningen uppför berget från Linnésidan. Det framkom vid dialogmötet för Vision 2020 Medicinareberget.
Medicinareberget står i centrum för en större, planerad stadsutveckling. Inom kort förväntas Göteborgs stad ta detaljplanebeslut för hela området, där framför allt Sahlgrenska akademin, Naturvetenskapliga fakulteten och Samhällsvetenskapliga fakulteten har verksamheter. Göteborgs universitet arbetar med en enad vision för hur området borde utvecklas för att ge bästa möjliga förutsättningar för framtiden på berget. Universitetet kommer att framföra önskemålen till fastighetsägarna, som i sin tur lägger fram förslag till Stadsbyggnadskontoret.
– Det här är en unik möjlighet för universitetet att få påverka utvecklingen av ett stort centralt område som saknat detaljplan. Det är många andra aktörer som vill få gehör för sina behov så det är viktigt att vi kan enas om hur vi vill se Medicinareberget i framtiden, sade vicerektor Margareta Wallin Peterson vid det öppna dialogmötet under onsdagen.
Än så länge har inga beslut tagits kring hur vägar ska dras och vilka byggnader som ska resas på berget, och de idéer som finns förändras ständigt. Under mötet visades flera preliminära skisser upp, där olika fastighetsägare tagit fasta på önskemål från universitetet och från studenternas representanter. Skisserna är än så länge endast på idéstadiet, det är arbetsmaterial som ännu inte ska spridas. Därför kan de inte publiceras i Akademiliv. Bland idéerna på kartorna fanns ett hotell, ett kårhus, en restaurang och ett bibliotek inritade i slutet av Medicinarlängan, nära Hälsovetarbacken. Även nya studentbostäder planeras.
– Universitetsbiblioteket diskuterar att flytta verksamheten från sina nuvarande lokaler i Biomedicinska biblioteket. Lokalerna är omoderna, och biblioteket vill finnas där studenterna finns, sade Margareta Wallin Peterson.
De studenter som är representerade i projektet har kommit med många idéer som skulle gynna studentlivet på berget, bland annat restaurang och gym med generösa öppettider, och en linbana.
Arbetet med att utveckla Medicinareberget kommer att ta många år, men universitetet har identifierat två områden som bör prioriteras: dels sammanbyggnaden av bebyggelsen på Medicinareberget med Sahlgrenska sjukhuset, och dels den nya entrén mot Medicinareberget i Linnéstaden vid Psykologen, där skisserna visar på huskroppar som följer bergets rörelser uppför berget, och en lång rulltrappa som en del av transportlösningen.
Den Samhällsvetenskapliga fakulteten är i nuläget splittrad, med verksamheter i flera olika byggander i Linné- och Vasaområdet. Det är en stark möjlighet att fakulteten nu tar chansen att samla sin verksamhet på Medicinarebergets nordvästra sida.
Eugenia Andersson skriver
Glöm inte att planera för mera stora förläsningssalar.