Beslut om bidrag för ansökningar om International Career Grant (Marie Skłodowska Curie) har fattats av Vetenskapsrådet.
Av totalt 95 inkomna ansökningar beviljade Vetenskapsrådet 24, vilket innebär att var fjärde ansökan fick gehör. Tre av de 24 projekt som får bidrag är hemmahörande vid Göteborgs universitet.
Lisa Buvall får totalt 7 692 000 kronor under fyra år till sitt projekt om reglering av aktin-signalering vid njursjukdom.
– Detta anslag kommer göra det möjligt för mig att starta upp och etablera min forskning på Sahlgrenska akademin och institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Jag har precis återvänt från fem år som postdoc i USA på Harvard Medical School så anslaget kommer mycket lägligt, kommenterar Lisa Buvall.
De flesta njursjukdomar är ett resultat av en läckande filtrationsbarriär vilket leder till förlust av protein i urinen. Detta är i sig också en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom. Lisa Buvall studerar molekylära mekanismer bakom proteinuri vid njursjukdom med fokus på aktinsignalering i specifika njurceller (podocyter).
– Njurforskningen är idag i ett mycket spännande skede då nya möjliga behandlingsalternativ för njursjuka presenterats, och aktinsignalering i podocyten har visat sig vara involverat i flera av dem. Jag har förhoppningar att min forskning kommer leda till att vi kan hitta nya läkemedelsalternativ för patienter med njursjukdom, säger Lisa Buvall.
Lisa Buvall tilldelades Sahlgrenska akademins återvändarbidrag förra året.
Anders Ranegaard Clausen får totalt 7 732 000 kronor under fyra år till sitt projekt, som handlar om inkorporering, bearbetning och borttagande av ribonukleotider i cellkärnans DNA i samband med cancerutveckling.
Han disputerade i Lund inom genetik, och har varit postdoktor i North Carolina, vid ett NIH-institut som är världsledande inom DNA-replikation, National Institute of Environmental Health Sciences. Hans område av expertis är Next generation Sequencing, och han arbetar också med en helt ny metod som sannolikt kan användas för att kartlägga en specifik sträng av ribonukleotider där enstaka nukleotider kan urskiljas.
Anders Ranegaard var en av mottagarna av Sahlgrenska akademins återvändarbidrag förra året.
Jörg Hanrieder får totalt 7 560 000 kronor under fyra år för att undersöka plackpatologi i alzheimers sjukdom med hjälp av avancerad, avbildande masspektrometri.
– Jag undersöker kemiska interaktioner som ligger bakom plackformation i Alzheimers. Just nu hittar vi till exempel spännande sammanhang mellan plackbildning och olika lipidsubstanser, säger Jörg Hanrieder.
Under projektet ska Jörg Hanrieder arbeta vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, i samarbete med bland andra Henrik Zetterberg och Kaj Blennow. Den internationella delen ska han genomföra vid UCL i London, där han hoppas lära sig mer om patologin bakom alzheimer och modeller för att studera sjukdomen.
– Det betyder jättemycket att få fortsätta min forskning studera de kemiska mekanismer som ligger bakom neurodegenerartiva sjukdomar. Dessutom ger anslaget mig en chans att vidareutvecklas och sätta upp min egen forskargrupp, vilket är mycket värdefullt för mig, kommenterar Jörg Hanrieder.
Om International Career Grant
Utlysningen International Career Grant är öppen för unga forskare inom alla ämnesområden. Doktorsexamen ska vara mellan två och sju år gammal. Bidraget ska ge forskarna möjlighet att utvecklas som forskare och forskningsledare genom att arbeta under en längre period vid ett lärosäte i ett annat land och genom ledarutveckling. För universitet innebär bidraget möjligheter till strategisk rekrytering och vidareutbildning av forskare. Minst två tredjedelar av bidragstiden ska forskaren vara verksam vid ett lärosäte i ett annat land än det han eller hon varit verksam i de senaste två åren.