2014 går till historien som ett fantastiskt år när det gäller externa forskningsmedel till Sahlgrenska akademin, konstaterar dekanus Olle Larkö i sin krönika. Aldrig tidigare har privata finansiärer gett så mycket pengar till forskning i Göteborg. Samtidigt minskar vår andel från Vetenskapsrådet något.
”Vi går mot ett rekordår när det gäller tilldelningen av externa forskningsmedel. Framför allt är det Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som generöst beviljat oss två stora projekt i 40-miljoners-klassen, och dessutom den största satsningen inom molekylär medicin vårt universitet någonsin skådat: över 600 miljoner kronor. Här vill jag passa på att lyfta fram Sven Enerbäck, som i en pressad situation snabbt klarade av att skapa det underlag som krävdes för att stiftelsen skulle gå vidare med satsningen. Ge honom en dunk i ryggen när du träffar honom, det förtjänar han!
Ge honom en dunk i ryggen när du träffar honom, det förtjänar han!
Dessutom har vi fått en mängd projektbidrag från bland annat Ragnar Söderbergs stiftelse, Forte, Vårdalstiftelsen och Hjärnfonden. Allt detta bara de senaste månaderna. I förra veckan kom beskedet från Vetenskapsrådet att 29 projekt beviljats medel i den stora utlysningen inom medicin och hälsa, och fem av dem får de största bidragen på totalt sex miljoner kronor. Stort grattis till alla er som fick gehör för era ansökningar!
Det regnar faktiskt pengar över hälsovetenskaplig forskning i Göteborg just nu, men det är inte Vetenskapsrådet som står för skyfallet. Våra framgångar i Vetenskapsrådets stora utlysning har tyvärr gått både upp och ned de senaste åren. 2012 slog vi alla rekord, vi var tvåa på listan över de lärosäten som fick mest utdelning, det var bara KI lyckades bättre än vi. Den här gången har dessutom både Lund och Uppsala lyckats bättre när det gäller andelen av den totala potten från VR. Detta är självklart bekymmersamt, eftersom bidrag från Vetenskapsrådet är en viktig kvalitetsstämpel för svensk forskning.
De senaste åren har Sahlgrenska akademins ledning gjort flera satsningar för att långsiktigt stärka vår konkurrenskraft, bland annat genom att bjuda in fler internationellt ledande gästforskare och instifta ett återvändarbidrag för unga forskare. Den stora satsningen inom molekylär medicin som KAW nu skickar till Göteborg svetsar samman alla aktörer inom Life Science i Västsverige, och ger oss möjlighet att genomföra flera nyckelrekryteringar inom några av våra starka områden. Det bäddar för nya framgångar inom externfinansiering, även inom Vetenskapsrådets stora utlysning.”