Nyligen tog Bengt-Åke Henriksson, docent i anestesiologi och intensivvård , emot årets hedersutmärkelse från Livet som Gåva för sitt engagemang för donation av organ och vävnader. ”Det känns som en fin belöning för hårt arbete” säger en glad mottagare.
På torsdagskvällen var Bengt-Åke Henriksson i Blå Hallen i Stockholm. Under en högtidlig ceremoni överlämnade Prins Daniel hedersdiplomet.
– Att få denna utmärkelse känns som en stor händelse för mig, säger Bengt-Åke Henriksson, som även fick motta en glasbåt designad av Bertil Vallien.
Livet som gåvas hedersutmärkelse går till personer som visar ett djupt personligt engagemang för donation av organ och vävnader, utöver vad som förväntas i deras yrkesutövning.
För Bengt-Åke Henrikssons del sträcker sig detta engagemang från 1988, när det nya lagstadgade dödsbegreppet kom. Som intensivvårdsläkare på Sahlgrenska sjukhuset följde han, fram till sin pensionering för ett drygt år sedan, transplantationsverksamheten på nära håll. Han var också regionalt donationsansvarig läkare i Västra Götalandsregionen under en rad år.
Donationssiffror står och stampar
Han berättar att hans drivkraft är det faktum att svenskarna är de mest donationspositiva i Europa men att siffrorna för genomförda donationer står och stampar på samma låga nivå.
– Personer avlider under väntetiden för att vi i sjukvården inte tar vårt ansvar och ger dem som avlider och vill donera sina organ möjlighet till det. Det är något vi måste förändra.
Det har lett till att Bengt-Åke Henriksson efter sin pension bland annat haft ett uppdrag för vävnadsrådet inom Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, att komma med förslag om att förbättra vårdgivarnas donationsarbete. Det behövs direktiv till vårdgivarna och man måste även följa upp arbetet, menar han och tar Stockholms Läns Landsting som ett gott exempel.
Donation som kvalitetsparameter
– De har bestämt att donation är en kvalitetsparameter i intensivvården och kräver rapporter av donationsansvariga läkare om hur det går. Det handlar om att se till att man gör vad man ska göra och det är bara för Västra Götalandsregionen att sätta igång, säger han och tillägger:
– Det kommer att bli tvingande att arbeta med donation och så måste det vara. Det krävs att alla är aktiva, man kan inte sitter och hoppas på att någon annan gör det.
Bengt-Åke Henriksson är vetenskaplig råd för Socialstyrelsen och har suttit med i Donationsrådet, men avgick i somras eftersom han inte längre är kliniskt verksam.
TEXT: KATARINA HALLINGBERG, SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET