Det nya nationella ALF-avtalet träder i kraft efter årsskiftet. Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen inleder nu arbetet för att ta fram ett gemensamt avtal, med tillämpningar av det nationella ALF-avtalet på regional nivå.
Staten satsar varje år omkring 1,7 miljarder kronor på klinisk forskning via ALF-avtalet, som reglerar samarbetet mellan staten och vissa landsting kring utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.
Det nationella ALF-avtalet skrevs under av parterna tidigare i höstas. Avtalet ska fördjupa och vidga samarbetet mellan parterna, och strävar mot ökad samordning och koncentration av de resurser som görs tillgängliga för samarbetet. I avtalet myntas begreppet universitetssjukvård som ska vara en gemensam angelägenhet för landstinget och universitetet. Avtalet inkluderar även samarbete som finansieras av andra medel än ALF-medel.
Kvalitet genomsyrar
Att verksamheten ska ha mycket hög kvalitet genomsyrar hela det nationella avtalet. Universitetssjukvården ska utvärderas, och olika landsting ska jämföras med varandra. Denna utvärdering kommer att tydliggöra de högt ställda krav som avtalet ställer på universitetssjukvården. Om vissa krav inte uppnås inom ett landsting kan staten säga upp avtalet. Därmed är ALF-medlen inte längre garanterade som de varit tidigare. Från och med 2016 kommer ersättningen att fördelas efter en ny modell, som innebär att en del av ersättningen baseras på kvalitet genom en bibliometrisk utvärdering. All den verksamhet som baserats på ALF-medel och andra resurser som parterna kommit överens om att samarbeta kring ska redovisas.
Ett regionalt avtal
För Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet berör ALF-avtalet för 2015 ungefär 400 miljoner kronor. Summan kommer sedan att ändras beroende på utfallet i den nationella utvärderingen.
I det nationella avtalet stadgas ett antal punkter som ett regionalt avtal måste innehålla. Dessa punkter omfattar bland annat hur verksamheten som omfattas av avtalet ska organiseras, ledas och finansieras, hur gemensam prioritering ska göras och vilka resurser landstinget ställer till förfogande för utbildning av läkare och forskning (det vill säga de resurser som ALF-medlen är avsedda att täcka). Vidare ska man i det regionala avtalet bestämma vilka andra ekonomiska resurser än ALF-medel som ska bli föremål för gemensam prioritering och hur de ska användas.
En öppen dialog
Den 11 november klockan 11:00 bjuder dekanus Olle Larkö och prodekan Eric Hanse in till ett allmänt akademimöte om processen för det regionala ALF-avtalet. Mötet hålls i hörsal Arvid Carlsson. Det öppnar för en dialog kring huvudprinciperna för det avtal som ska förhandlas fram med Västra Götalandsregionen.
Här kan du läsa det nationella ALF-avtalet, som antogs av parterna i början av september: www2.sahlgrenska.gu.se/files/2014-10/alf-avtal.pdf