Vad påverkar vår aptit och är det skillnad mellan kvinnor och män? Det är några frågor som en av årets Ragnar Söderbergsforskare i medicin, Karolina Skibicka, ställer sig. Utnämningen innebär forskningsstöd under fem år.
Karolina Skibicka är en av sju lovande unga forskare som valts ut att bli 2014 års Ragnar Söderbergforskare i medicin. Hon tilldelas därmed ett forskningsstöd på åtta miljoner kronor under fem år för sin forskning om östrogenets roll vid övervikt.
– Fetma är ett problem hos både män och kvinnor. Trots det är nästan alla vetenskapliga studier gjorda på män. Det är ett problem eftersom kvinnor och män svarar olika på signaler som kontrollerar ätandet, säger Karolina Skibicka.
Att dessa skillnader inte uppmärksammats kan enligt Karolina Skibicka ha lett till att farmakologiska behandlingar avfärdats, trots att de hade kunnat vara effektiva för kvinnor.
– Våra forskningsdata pekar på att kvinnliga och manliga hjärnor tar emot aptitreducerande signaler från buken på olika sätt. Vår tes är att den aptitreducerande funktionen förstärks i sällskap av östrogen, vilket kvinnor har en högre nivåer av än män. Våra studier kommer att utforska den här interaktionen och avgöra huruvida den kan användas för att hitta en effektiv aptitreducerande behandling mot fetma, säger hon.
För att bli aktuell för anslaget ska forskaren ha disputerat mellan 2008 och 2009 och inte tidigare tagit emot större forskare anslag. Forskarna väljs ut i en noggrann peer review-process som leds av sakkunniga med stor erfarenhet. Originella idéer och ambitioner att vilja nå långt i sin forskning är några faktorer som övervägs.
Det är tredje året som Ragnar Söderbergforskare i medicin utses.
Årets Ragnar Söderbergforskare i medicin:
Karolina Skibicka, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet
Cristian Bellodi, Lunds universitet
Liv Eidsmo, Karolinska Institutet
Vasili Hauryliuk, Umeå universitet
Göran Karlsson, Lunds universitet
Lars Maegdefessel, Karolinska Institutet
Katja Petzold, Karolinska Institutet