Göteborgs universitet bedriver sedan flera år ett projekt som kartlägger behov och framtidsscenarior för Medicinarebergets fortsatta utveckling. Inom projektet, kallat Vision 2020 Medicinareberget, förs en öppen och förutsättningslös diskussion om såväl vägar, grönområden och byggnader som tänkbara verksamheter för området.
– En vision som jag gärna tar fasta på är möjligheten att gå torrskodd från psykiatri till psykologi. Jag vill se en utveckling som knyter oss fysiskt ännu närmare universitetssjukhuset, och som samtidigt länkar samman Medicinareberget med Linnéstaden, säger dekanus Olle Larkö.
Bland de idéer som nämnts finns ett translationellt forskningshus, en tunnel för trafiken på Per Dubbsgatan och en upprustning av Medicinarelängan. För Olle Larkö innebär projektet också en möjlighet att anpassa lokalerna på Medicinareberget för nya utbildningsbehov:
– Tillsammans med SU kommer vi dra ett stort lass när det gäller klinisk vidareutbildning av läkare. Behoven är enorma, och vi har kompetensen för att klara av att möta dem. Nu har vi chansen att bereda väg för de lokaler som kommer att behövas, säger han.
Projektet arrangerar nu dialogmöten, där anställda och studenter får tillfälle att informera sig om arbetet och framföra egna synpunkter.
Dialogmötena sker vid två olika tillfällen:
- 21 oktober, 15:00-16:30, Lyktan, Konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20A
- 4 november, 15:00-16:30, Hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3
Parallellt med universitetets interna utvecklingsprojekt arbetar Göteborgs stad med nya planer för Medicinareberget. Den 13 november ska Göteborgs universitet och övriga aktörer lämna in en beskrivning av sina utvecklingsbehov av Medicinareberget till Göteborgs stad. Kommunen förväntas fatta inriktningsbeslut i mars nästa år.