Under den närmaste tiden är flera stora utlysningar inom infrastruktur och Life Science aktuella, som är potentiellt positiva för Sahlgrenska akademin. Det var budskapet vid det allmänna akademimötet den 30 september.
Det var ett välbesökt möte om infrastruktur och nationella utlysningar, med uppemot hundra deltagare.
Maria Anvret berättade om Vinnovas innovationsprogram SIO diabetes. Programmet omfattar 100 miljoner kronor, där 8 miljoner avsatts i ett inledande skede för att skapa den struktur som krävs. Detta diabetesprogram är ett pilotförsök med tillämpningsorienterade utlysningar från Vinnova, och tanken är att fler program om andra folksjukdomar ska följa.
– Vinnova ser hela Sveriges forskningslandskap, där det är viktigt att ta tillvara de bästa förutsättningarna på olika platser. Det handlar om samverkan mellan akademi, vård och industri på ett nationellt plan, sade Maria Anvret på det allmänna akademimötet.
Vetenskapsrådet ser just nu över sin modell för hantering av infrastruktur, nämnde Göran Larson. Ett förslag är just nu ute på remiss, där två nyheter är att prioriteringen av infrastrukturer ska ske genom en återkommande cyklisk process, och en nationell infrastrukturvägvisare som kallas ”Vetenskapsrådets guide till infrastrukturen” föreslås bli ett viktigt verktyg för prioritering av infrastruktur och utlysningar.
VR har flera aktuella utlysningar inom infrastruktur, där medarbetare inom Sahlgrenska akademin förbereder ansökningar inom områdena cellulär imaging och masspektrometri. Utlysningarna öppnade i början av september.
Göran Larson informerade också om SciLifeLab, som utvecklats till ett bra samarbete i Stockholmsregionen, och som nu gör utlysningar med den uttalade ambitionen att spridas i landet.
– SciLifeLab erbjuder nu möjlighet att bli en satellit till Mälardalen, sade Göran Larson skämtsamt: Inom Sahlgrenska akademin förbereds ansökningar inom systembiologi, masspektrometri och bioinformatik.
Även andra satsningar inom infrastruktur och Life Science nämndes på mötet.