Jämställdheten är bättre i kyrkan än i akademin, menar den nytillträdda ärkebiskopen Antje Jackelén.
– Diskussionen har pågått längre inom kyrkan. Det handlar om att genomlysa sin egen historia och göra upp med patriarkatet.
[Denna text är ett utdrag ur Vetenskapsrådets tidning Curie. Här kan du läsa hela artikeln: http://www.tidningencurie.se/22/nyheter/nyheter/2014-09-25-mer-jamstallt-i-kyrkan-an-i-akademin.html]
Kyrkan har länge varit känd för sin ojämställdhet. Först 1960 prästvigdes de första kvinnorna i Sverige. Då hade det gått nästan 70 år sedan Sverige fick sin första kvinnliga professor 1884 (Sonja Kovalevska i matematik vid dåvarande Stockholms högskola).
– Jag har många gånger sagt att det är lättare att vara kvinna inom kyrkan än inom akademin.
Dubbla karriärer
Antje Jackelén har gjort karriär både inom kyrkan och inom akademin som forskare i teologi. Hennes avhandling berör gränsvärlden mellan naturvetenskap och teologi och handlar om tidsbegreppet.
– Det går fortfarande att sätta ihop konferensprogram, paneldebatter och antologier med bara män i forskarvärlden. Och män har en tendens att citera andra män i sina publicerade artiklar.
Hon menar att det handlar om omedvetenhet.
-Mina manliga forskarkolleger har inte diskriminerat mig aktivt, men jag har ändå kommit på dem med att vara dåliga på att citera kvinnor inom forskningen.