IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse delar i år ut sammanlagt 26,7 miljoner kronor till 15 forskare. Tio av dessa forskare är verksamma vid Sahlgrenska akademin.
Forskningsstiftelsen ger främst bidrag till inköp av hjälpmedel och utrustning, och ger företräde till forskning som bedrivs i Göteborgsregionen. Stiftelsen främjar medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedin.
Störst bidrag, 2 500 000 kronor vardera, fick Peter Thomsen tillsammans med Björn Rydevik, och Suchitra Holgersson.
Samarbetar om ortopediska proteser
Den övergripande frågeställningen för Peter Thomsen och Björn Rydevik är att förstå mekanismerna för integrering respektive lossning av ortopediska proteser.
– Den inflammatoriska processen är viktig i båda fallen. En djupare kunskap om den lokala miljön vid protesytan och de signalvägar som är operativa är därför nödvändig, säger Peter Thomsen.
Forskargruppen har tidigare visat att nanostrukturer på protesytan hämmar bakterier som Staphylococcus epidermidis.
– Vi arbetar nu intensivt med att förstå hur detta går till, bland annat genom att titta på hur bakteriell biofilm kan påverkas. I samarbete med kliniska forskargrupper försöker vi utveckla strategier för infektionskontroll, säger Margarita Trobos.
Margarita Trobos avhandling handlade om överföring av antibiotikaresistens. Både hon och kollegan Karin Ekström ingår i Peter Thomsens forskargrupp:
– Vi har tidigare visat att celler som växer vidhäftade på protesytor känner av de kemiska och topografiska egenskaperna på materialytan, säger Karin Ekström.
Nyligen kunde gruppen visa att de inflammatoriska cellerna genom frisättning av exosomer, som är små membranomslutna paket, kan stimulera mänskliga bindvävsstamceller att utvecklas till benbildande celler.
– Vi är förstås mycket glada och tacksamma för detta anslag. Vi kan nu skaffa viktig utrustning för att i detalj studera mycket små mängder av celler och molekyler, förändringar av cellers fenotyp och exosomers sammansättning i gränsskiktet mellan protesyta och vävnad, hälsar Peter Thomsen.
Bygger vävnader för transplantation
Suchitra Holgerssons forskargrupp arbetar med förfinad och avancerad teknik med att bygga individanpassade vävnader för transplantation i laboratoriet.
– Det är vår fasta övertygelse att framsteg inom regenerativ medicin kommer att revolutionera behandlingen av många patientgrupper och bidra till bättre livskvalitet och samhällsnytta, säger Suchitra Holgersson.
För bidraget från stiftelsen ska gruppen köpa en bioprinter som kan återskapa vävnader som blodkärl och lever, men också kroppsdelar som öron och näsa, genom att celler och vävnadsskelett skrivs ut i tre dimensioner. Gruppen ska också införskaffa en bioreaktor som gör det möjligt för dem att odla mänskliga vävnader i laboratoriet.
HELA LISTAN
De får bidrag ur IngaBritt och Arne Lundbergs Forskninsgstiftelse 2014:
Jón Karlsson, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för ortopedi
1 200 000 kronor
Peter Thomsen, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för biomaterialvetenskap
2 500 000 kronor
Suchitra Holgersson, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för kirurgi
2 500 000 kronor
Susanna Cardell, institutionen för biomedicin, avdelningen för mikrobiologi och immunologi
2 000 000 kronor
Maria Falkenberg, institutionen för biomedicin, avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi
2 000 000 kronor
Ulf Smith, institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
1 000 000 kronor
Börje Haraldsson, institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
1 500 000 kronor
Lena Carlsson, institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin
1 500 000 kronor
Ulf Lerner, institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
1 500 000 kronor
Jan Lötvall, institutionen för medicin, avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
2 000 000 kronor
Om IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse
Företagsledaren Arne Lundberg var verksam i ett antal bolagsstyrelser, bland annat som VD för AB Fortia, moderbolag till Pharmacia AB, ordförande i Adaco AB, ledamot i Pharmacia AB, Säfveåns AB, Återföräkrings AB Skandia och Göteborgs Handelskammare. Arne Lundberg avled 1973.
Till minne av Arne Lundberg donerades stiftelsens kapital av hans hustru, IngaBritt Lundberg. IngaBritt Lundberg blev 1995 hedersdoktor i medicin vid Sahlgrenska akademin. Hon avled den 6 juni 1999 och förordnade i sitt testamente om ytterligare kapital till stiftelsen.