Ändrade förutsättningar för finansiärernas satsningar på infrastruktur, och flera stora forskningssatsningar inom Life Science runt hörnet. Maria Anvret, senior rådgivare inom samverkan och Life Science på Sahlgrenska akademin, skriver i en krönika att det finns tunga skäl för universitetet att våga göra strategiska val.
”Låt mig börja med att konstatera att förutsättningarna för Life Science i Västsverige är bra. De senaste åren har vi fört omfattande diskussioner med både Chalmers och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, där vi nått en bättre samsyn kring vilka områden som är våra gemensamma potentialer och styrkor. På det nationella planet verkar Göteborg och Västsverige ha fått en tydligare plats på kartan över Life Science i Sverige. Det är något jag lagt märke till i forskningspolitiska sammanhang där jag är med nationellt. Samarbetet mellan akademi och klinik i Göteborg, är något som ofta nämns.
Samarbetet mellan akademi och klinik i Göteborg, är något som ofta nämns.
Nu står vi i ett läge där vi måste förvalta de goda förutsättningarna. Inte bara för GU, utan för alla svenska universitet, kommer förändringar som höjer ribban för långsiktigt tänkande. Vetenskapsrådet, Vinnova, Wallenbergstiftelsen och SciLifeLab satsar stora pengar för expansion av Life Science sektorn. Det handlar om att gynna Life Science i hela landet, inte bara enskilda lärosäten eller universitetssjukhus.
Precis som för flera stora forskningsanslag kommer satsningar på viktig infrastruktur att kräva motfinansiering. Att få nationell infrastruktur innebär därmed också en betydande kostnad, som enskilda institutioner i många fall inte kan bära själva. Då blir det upp till universitetets ledning att i ett tidigt skede avgöra vilka utlysningar som är intressanta, och energi ska läggas på. Förutsättningen för att kunna göra detta är att det finnas en bra kompass, som pekar ut de forskningsområden och miljöer som universitetet kan satsa på. En sådan kompass skulle också hjälpa oss i vår samverkan med näringslivet, så att akademin kan påverka vad vi egentligen vill få ut långsiktigt av vår relation med industrin.
Det finns bara vinnare
När vi tvekar inför att välja ut styrkeområden och miljöer gör vi det av omtanke för dem som inte blir valda. Men för mig handlar det här strategiska tänket inte om vinnare och förlorare, utan om vinnare och vinnare. Med en tydlig profil sprider sig framgången och genererar ringar på vattnet.
Strategiska satsningar kräver en bra dialog inom kollegiet. Kom gärna på nästa akademigemensamma möte, som handlar om infrastruktur och om de nationella utlysningar som är aktuella under hösten. Tisdagen den 30 september, 11:30, i Birgit Thilander.
Maria Anvret
OM KRÖNIKÖREN
Maria Anvret rekryterades som senior rådgivare inom samverkan och Life Science till Sahlgrenska akademin 2010. Hon har tidigare arbetat strategiskt med samverkansfrågor på ledningsnivå för Karolinska Institutet, där hon också har en professur i neurogenetik. Hon har även en industriell bakgrund, dels som global programme director på AstraZeneca, och som senior rådgivare i forskningspolitiska frågor hos Svenskt Näringsliv.