Beredningarna av ansökningarna för Vetenskapsrådets stora ansökningsomgång är snart klar. Ann Hellström, professor i pediatrisk oftalmologi med inriktning mot tillväxtfaktorer vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är en av 14 forskare vid Sahlgrenska akademin som ägnat en stor del av sin sommar åt att läsa VR-ansökningar.
– Det blir lite av en livsstil, säger Ann Hellström, som vid det här laget är van vid att få två stora lådor fulla med ansökningshandlingar någon dag före midsommar varje år:
– Jag har som rutin att ta en stund med ansökningarna varje dag under sommaren. Mitt mål brukar vara att noggrant läsa fyra ansökningar om dagen.
Vet hur en bra ansökan ska vara
Ann Hellström har granskat ansökningar för Vetenskapsrådet i beredningsgruppen för neurologi inklusive sinnesorganen under sju år, de senaste åren som ordförande för gruppen. I år har hon läst över 70 ansökningar för sin egen beredningsgrupp, och dessutom läst lika många från andra anslagsgivare.
– Det är mycket jobb, men det är verkligen värt det. Jag har fått en fantastisk inblick i vad som försiggår på andra universitetssjukhus och institutioner, och möjlighet att följa trender inom forskningen och nya metoder, säger hon och tillägger att arbetet som granskare också ger hennes grupp ett försprång när det gäller egna bidragsansökningar:
– Genom att vara granskare lär man sig hur en bra ansökan bör se ut, och vad man som granskare uppskattar.
De senaste åren har Ann Hellströms forskargrupp fått bidrag från bland andra Vinnova, VR och ALF-medel, och dessutom 6 miljoner euro i EU-anslag.
Ett spa för hjärnan
Det allra bästa under granskningsprocessen tycker Ann Hellström är när beredningsgruppen träffas efter sommaren för att diskutera ansökningarna.
– Det är två dagar av vetenskapliga diskussioner med stor höjd och respekt. Det är som ett lyxigt spa för hjärnan, säger hon.
Denna ansökningsomgång blir sannolikt hennes sista som granskare för VR, konstaterar Ann Hellström lite vemodigt. I normalfallet lämnar granskare uppdraget efter sex år, och hon har redan gett ett år extra.
– Jag kan verkligen rekommendera att ta på sig att vara granskare för någon av Vetenskapsrådets beredningsgrupper. Det är mycket jobb, men det ger oerhört mycket tillbaka, säger hon.