Apotekarexamen vid Göteborgs universitet håller hög kvalitet, enligt en utvärdering av Universitetskanslersämbetet. I utvärderingen bedömdes även Uppsalas utbildning hålla hög kvalitet, medan utbildningen i Umeå kritiseras. Av de tre lärosätena var utbildningen i Göteborg den enda som fick omdömet mycket hög kvalitet för ett av examensmålen.
Det examensmål där apotekarutbildningen i Göteborg håller mycket hög kvalitet handlar om studentens förmåga att tillämpa vetenskaplig dokumentation, samt att söka, värdera och kritiskt tolka relevant information för att kunna analysera och lösa problem.
– Det är extra roligt att vi får högsta betyg för just det här målet, eftersom examensmålet är baserat på starka exjobb och vårt program har en så tydlig forskningsanknytning, säger Patrik Aronsson, som är ordförande i utbildningskommittén för farmaci och apotekarprogrammet.
Jämfört med de övriga två apotekarprogrammen i Sverige har utbildningen i Göteborg ett starkt fokus mot bland annat biokemi och den forskningsförberedande profilen är stark. Något annat som utmärker programmet är att det ges i samarbete mellan tre olika fakulteter vid både Göteborgs universitet och vid Chalmers.
– Vi kan nu tydligt se att detta breda samarbete verkligen är en styrka. I samband med lärosätesintervjun framkom den goda laganda vi har inom det stora lärarkollektiv som arbetar med apotekarprogrammet i Göteborg, säger Patrik Aronsson, som också gläds över att UKÄ tog emot självvärderingen så väl, där både Tove Hedenrud och Gunnar Tobin gjorde avgörande insatser.
– Den avgörande anledningen till att vi klarade utvärderingen är naturligtvis det arbete som programmets kursledare och lärare lägger ned, tillägger Patrik Aronsson.
Den goda utvärderingen från UKÄ innebär en kvalitetsstämpel, och ett erkännande för programmets aktiva kvalitetsarbete. Den senaste tiden har söktrycket för apotekarprogrammet ökat.
Statistik från UKÄ visade nyligen att apotekarprogrammet är den svenska yrkesutbildning som har flest studenter med utländsk bakgrund. Så många som 75 procent av studenterna vid landets apotekarprogram har en icke-svensk bakgrund, och hälften av studenterna är födda i utlandet.
– Det är ett privilegium att vara med och driva en gedigen utbildning med så många studenter av utländsk härkomst, som examineras till ett ansvarsfullt yrke där de bidrar inom svensk hälso- och sjukvård. Inte minst i ljuset av valresultatet, avslutar Patrik Aronsson.
Här kan du läsa hela utvärderingen från UKÄ: http://uka.se/nyheter/apotekarexamenhogkvalitetigoteborgochuppsalabristandeiumea.5.7ff11ece146297d1aa61c6.html