Sahlgrenska akademins styrelse har beslutat att införa ämnesföreträdare för alla de ämnen som är centrala för utbildningen vid fakulteten. Ämnesföreträdarna ska vara rådgivande för ämnets utveckling, och ha överblick över ämnets plats i akademins olika utbildningsprogram.
Sahlgrenska akademins ledning inför ämnesföreträdare för att bevaka och utveckla huvudämnen, och för att främja återväxten av lärarkompetens.
– Många av ämnena är inte specifika för en enda institution, utan de ingår i utbildningar som ges vid flera institutioner. Genom att införa ämnesföreträdare kan ämnets kvalitet följas upp bättre, och vi får en strategisk helhetssyn på ämnets behov vid fakulteten, säger dekanus Olle Larkö.
Prefekten vid en institution kan föreslå ämnesföreträdare, i vissa fall i samråd med en prefekt för en annan institution. Utbildningsrådet bereder ärendet för dekanus, som sedan utser ämnesföreträdare. Ämnesföreträdare ska ha en mandatperiod på sex år.
Beslutet är baserat på ett förslag från Utbildningsrådet, som tillsatt en arbetsgrupp bestående av Kerstin Nilsson, Magnus Braide, Agneta Ekman, Peter Lingström och Johanna Börjesson (representant för SAKS).
För en fullständig lista över de ämnen som ska ha ämnesföreträdare, se bilaga 2 till protokollet från akademistyrelsemötet den 28 augusti:
http://www.sahlgrenska.gu.se/digitalAssets/1495/1495296_protokoll-as-2014-08-28.pdf