Antibiotika i miljön kan bidra till att antibiotikaresistens utvecklas och sprids över jorden.
– Med dagens resistensutveckling är risken överhängande att vi snart inte kan bota många vanliga infektioner. Det skulle innebära en situation som liknar den vi hade innan antibiotikan kom, säger professor Joakim Larsson till Vetenskapsrådets tidning Curie.
Denna artikel är ett urdrag ur Curie. Här kan du läsa hela texten: www.tidningencurie.se/22/nyheter/nyheter/2014-09-04-globalt-hot-mot-bot-av-infektioner.html
Antibiotikan flödar i världen. I många länder tjänar läkare pengar på att skriva ut antibiotika till patienter – om det ens krävs recept. Enorma mängder antibiotika ges till köttdjur för att de ska växa bättre. Allt detta gör att resistenta bakterier frodas.
– Vi riskerar att kastas tillbaka till en preantibiotisk era. Risken är överhängande att vi inom en snar framtid inte kommer att kunna bota flera vanliga infektioner, säger Joakim Larsson som är professor i miljöfarmakologi vid Göteborg universitet.
För 70 år sen var de flesta sjukdomsalstrande patogener inte resistenta. Idag har många blivit det, antingen på grund av att deras eget DNA har muterat eller så har de förvärvat resistensgener från andra ofarliga bakterier.
Letar efter resistensgener
Joakim Larsson och hans forskargrupp studerar hur läkemedel och andra miljögifter sprids till miljön och vilka effekter de kan ha där. Ett av deras pågående projekt är No Cure, där de med stöd av Vetenskapsrådet letar i miljön efter nya resistensgener mot karbapenemer, kraftfulla antibiotika som ofta används som en sista utväg.
– En kunskap om vilka resistensgener vi riskerar möta i vården i morgon gör att vi kanske kan vara bättre förberedda.
Även om Sverige ligger bra till tack vare god hygien och god kontroll på antibiotikaanvändningen så sprids resistenta bakterier hit. Därför måste alla länder ta sitt ansvar – och det är svårt.
Ökad resistensutveckling är den stora risken med läkemedelsutsläpp till miljön, när det gäller människa. Men djur kan skadas på andra sätt. Två gam-arter har i stort sett utrotats i Indien och Pakistan eftersom de ätit av död boskap som behandlats med diklofenak, en antiinflammatorisk substans med njurskador som biverkan.
– Ingen hade förutsett att det var en spridningsväg, det kom som en blixt från en klar himmel. Den historien lär oss att det är svårt att förutsäga hur läkemedel når miljön.
Detta var ett urdrag ur Curie. Här kan du läsa hela texten: www.tidningencurie.se/22/nyheter/nyheter/2014-09-04-globalt-hot-mot-bot-av-infektioner.html