Författarlistorna på vetenskapliga artiklar blir längre och längre. Men även om författarskap kan låta enkelt är det inte alltid solklart vem som har gjort sig förtjänt av att stå som medförfattare, skriver Vetenskapsrådets tidning Curie. Och när framgång mäts i antalet publicerade artiklar är det lätt att extra personer halkar med, med risk att fel forskare belönas och forskningen stagnerar.
48, 20, 12 – antalet författare på tre av forskningsartiklarna i senaste numret av tidskriften Science. Och det är inte exceptionellt.
För medan det inom samhällsvetenskap och humaniora är vanligare att forska och publicera på egen hand eller i små grupper, är samarbete kring vetenskapliga publikationer det normala inom medicin och naturvetenskap. Fem, sex författare är inget ovanligt och det kan vara betydligt fler.
Antalet författare ökar
Antalet författare på artiklarna har dock ökat inom alla vetenskapsområden de senaste åren, konstaterar Gert Helgesson, docent i medicinsk etik vid Karolinska institutet och en av författarna till boken Publiceringsetik.
– Delvis har det med en faktisk förändring att göra: forskningen är många gånger mer komplex idag så att fler måste samarbeta. Sedan kan man tänka sig att det finns ett ökat tryck, som har med belöningssystem och meritering att göra, att komma med på artiklar, säger han.
Denna text är ett utdrag ur Curie. Här kan du läsa hela artikeln: http://tidningencurie.se/22/nyheter/nyheter/2014-08-26-vem-ska-raknas-som-forfattare.html