En nationell standard för äldrevård är just nu ute på remiss. Om förslaget går igenom får Sverige ett enhetligt kravdokument som säkerställer en god vård- och omsorgskvalitet som utgår från den äldres behov. Helle Wijk och Axel Wolf har representerat GPCC i arbetet, som tagit nära två år att färdigställa.
Standarden heter Kvalitet i omsorg, service, omvårdnad och rehabilitering för äldre med omfattande behov i ordinärt och särskilt boende, och har tagits fram av föreningen SIS, Swedish Standards Institute, på uppdrag av Socialdepartementet och äldreomsorgssamordnare Eva Nilsson Bågenholm.
Helle Wijk, docent i omvårdnad vid Sahlgrenska akademin, har varit vice ordförande i den tekniska kommittén under arbetet med standarden. Både hon och hennes kollega Axel Wolf har varit representanter för Centrum för personcentrerad vård (GPCC) vid Göteborgs universitet. De har lagt ned ett stort arbete för att förslaget ska genomsyras av ett personcentrerat förhållningssätt, något som gett tydliga resultat.
– Den äldre personen är hela tiden i fokus i alla texter både avseende språkbruk och innehåll. Det innebär exempelvis att vi alltid skriver om den äldre personen med just det begreppet och aldrig som brukare, patient eller omsorgstagare. Alla aspekter av god omvårdnad, omsorg, rehabilitering och service beaktas i förslaget, inte bara de basala behoven utan även fysisk aktivitet, sociala och stimulerande aktiviteter, säger Helle Wijk, som är mycket nöjd med det färdiga förslaget:
– Det har varit ett mycket omfattande arbete som tagit lång tid, där många aspekter, intressen, utgångspunkter och förutsättningar kring vård och omsorg om sköra äldre personer har stötts och blötts i en mycket kompetent och representativ grupp av människor med stort engagemang i frågan.
När arbetet inleddes i september 2012 var uppdraget att ta fram två standarder, där en skulle avse kvalitet på vård och omsorg i ordinärt boende och en skulle avse kvalitet i särskilda boenden. Anledningen var att de olika tjänsterna inom de två olika boendeformerna lyder under olika lagar, Socialtjänstlagen respektive Hälso- och sjukvårdslagen. Den tekniska kommittén enades dock om att inte ställa sig bakom att två olika standrader skulle tas fram, vilket gladde Helle Wijk:
– Vår ståndpunkt i kommittén var att det är just detta stuprörstänkande som är ett stort problem i dagens äldrevård och omsorg som vi inte ville vara med att permanenta ytterligare. Det känns väldigt angeläget och bra att vi lyckades.
Förslaget är nu ute på remiss till flera hundra instanser.