![Forskartorgets seminarier är gratis för alla mässbesökare.](http://130.241.135.136/wp-content/uploads/2014/08/forskartorget_600.jpg)
Under bokmässan i slutet av september medverkar forskare från Göteborgs universitet med presentationer och diskussioner på den scen som kallas Forskartorget. Från Sahlgrenska akademin deltar Anders Wallin, Kerstin Dudas, Sara Thomé, Carl-Fredrik Flach och Elmir Omerovic.
Du hittar Forskartorget i B-hallen B05:72. Huvudarrangörer är Kungliga Vitterhetsakademien, Riksbankens Jubileumsfond och Vinnva.
Här kan du se det fullständiga programmet för Forskartorget:
http://forskartorget.se/wp-content/uploads/2014/08/forskartorget_2014_low.pdf
Torsdag 25 september
12:55-13:10
Anders Wallin: KOGNITIV MEDICIN – NYTT FOKUS PÅ HJÄRNANS FUNKTIONER
Trots att nedsättning av minne och kognitiva funktioner är vanligt i samband med sjukdom förblir störningen ofta oupptäckt. Hur kan man gå tillväga för att identifiera störningen och varför är det viktigt att man gör det?
13:45-14:15
Kerstin Dudas, Charlotta Saldert, Bengt Kristensson Uggla: KAN PERSONCENTRERING REVOLUTIONERA VÅRDEN?
Personcentrerad vård ser patienten som en person och bygger på ett partnerskap mellan patient och vårdgivare som tillsammans planerar vården. Ta del av ett samtal om möjligheter och utmaningar för personcentrerad vård, rehabilitering och omsorg från filosofisk bakgrund till praktisk implementering.
15:15-15:30
Sara Thomé: ALLTID UPPKOPPLAD – ALDRIG AVKOPPLAD
Med smarta mobiler och mobilt internet kan vi vara uppkopplade hela tiden. Vilken betydelse har det för hälsan? Unga vuxna som använder mobil och dator extremt mycket har en ökad risk att utveckla symptom på psykisk ohälsa.
Fredag 26 september
11:50–12:05
Carl-Fredrik Flach, Margareta Hallberg: ANTIBIOTIKA – HOTEN MOT BOTEN?
Vissa menar att problemet med antibiotikaresistens är lika omfattande som klimat-förändringarna. Gör vi ingenting så riskerar vi att stå skyddslösa mot infektionssjukdomar. Även enklare operationer kommer att innebära stora risker. Hur ska vi hejda utvecklingen och vilka lösningar finns i sikte?
14:20–14:35
Elmir Omerovic: BRUSTET HJÄRTA – ETT LITTERÄRT UTTRYCK ELLER EN VANLIG SJUKDOM?
Hur kan en jordbävning orsaka hjärtsvikt? Kan olycklig kärlek leda till död av ”brustet hjärta”? Stress-inducerad kardiomyopati kännetecknas av en dramatisk och omfattande försämring av hjärtfunktionen som är självläkande men som hos vissa individer kan leda till allvarliga komplikationer. Den första patienten i Sverige diagnostiserades i Göteborg 2005. För närvarande får minst 50 nya patienter varje månad diagnosen ”brustet hjärta”.