Amanda Welin är en av tre unga forskare som beviljats medel för internationell postdok i den senaste ansökningsomgången från Vetenskapsrådet. Under tre år ska hon arbeta vid Zürichs universitet i Schweiz, där hon ska studera hur legionellabakterien lyckas överleva inuti makrofager.
Amanda Welin disputerade vid Linköpings universitet för några år sedan, och gör just nu en postdok vid avdelningen för reumatologi och inflammationsforskning.
– Det här var sista chansen för mig att söka VR-bidrag för internationell postdok, så jag blev såklart jätteglad att det gick vägen. Vetenskapsrådets upplägg, där man hela tiden är anställd av sitt hemuniversitet, och där tiden utomlands kan kombineras med perioder i Sverige, är idealisk för mig som har familj. Därför var det här bidraget avgörande för att postdoken ska bli av, säger Amanda Welin, som planerar att åka till Schweiz med hela familjen om något år, när hennes make hunnit disputera på Chalmers.
– Jag ser fram emot att jobba i en ny forskningsmiljö, med för mig nya frågor, och att lära mig både nya metoder och förhållningssätt, men kanske främst att få nya erfarenheter av hur högklassig forskning bedrivs, och att utöka mitt nätverk. Dessutom är en postdok utomlands i ett bra lab numer nästan en förutsättning för att senare kunna bygga upp egen verksamhet i Sverige, säger Amanda Welin.
Amanda Welin ska åka till Professor Hubert Hilbis grupp vid Institutet för medicinsk mikrobiologi på Zürichs universitet i Schweiz. Gruppen har specialiserat sig på hur legionellabakterien lyckas överleva inuti makrofager. Bakterien kan orsaka legionärssjuka, men forskningen är särskilt intressant eftersom den kan ge ledtrådar till hur det medfödda immunförsvaret kan stimuleras att övervinna olika andra infektioner.
– Gruppen är världsledande inom fältet och har en mekanistisk biokemisk och genetisk approach, vilket väl kompletterar min bakgrund inom immunologi och cellbiologi. Hilbis grupp har på senare tid också börjat studera Mycobacterium tuberculosis-bakterien som orsakar tuberkulos. Eftersom mitt doktorandprojekt och delar av min första postdok här på Sahlgrenska har handlat om interaktionen mellan den bakterien och fagocyter, passar ämnet mig perfekt, säger Amanda Welin, som hoppas kunna bygga en bra bas för en framtida forskarkarriär inom området värd-patogeninteraktion:
– Jag ser fram emot att jobba med ett spännande projekt i en grupp som bedriver forskning i absolut världsklass, och att lära mig avancerade molekylärbiologiska metoder. Eftersom min bakgrund och värdgruppens kompetens kompletterar varandra så väl hoppas jag på en givande forskningstid.
Inom Sahlgrenska akademin beviljades även Jenny Gustavsson och Yonghong Shi medel från Vetenskapsrådet för internationell postdok. Jenny Gustavsson kommer att göra postdok i USA, och då studera bägarcellens roll i reglering av tarmimmunitet. Yonghong Shi, som också ska göra postdok i USA, forskar om mitokondrier och ska studera mitofagis roll i tuberös skleros.
Eva Sjögren Nilsson skriver
Hej Amanda!
Va roligt!
Lycka till i Schweiz – ät mycket ost och den utomordentligt goda yoghurten!
Hälsningar
Eva