Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Henrik Sjövall: Vad har Sahlgrenska akademin i Almedalen att skaffa?

18 augusti, 2014

I år var det tredje året i rad som Sahlgrenska akademin satsade på att medverka med seminarier och sociala event i Almedalen. Henrik Sjövall var en av ett drygt tjugotal personer med koppling till Sahlgrenska akademin som deltog under Almedalsveckan.
Här delar han med sig av sina intryck.

Jag har varit i Almedalen en gång tidigare, då som ”portföljbärare” åt min fru som var där och pratade mångfald på ett VGR-symposium. Jag blev rätt fascinerad över upplägget – en bisvärm av människor surrandes runt mellan olika aktiviteter. Symposier om allt mellan himmel och jord, dock oftast en majoritet redan frälsta. Men också ett tillfälle att prata både med hatobjekt och idoler, journalister, politiker, tjänstemän och ett och annat exemplar ”vanligt folk”. Jag gillade det.

I år fick jag frågan om att ordna ett seminarium om något ämne ”av allmänt intresse”. Jag sa ja direkt, men vad katten skall vi prata om?  ”Gärna något svårt, helst med politiska implikationer. Gärna involvera flera olika aktörer, både inom och utanför GU. Och gärna något med tillräckligt nyhetsvärde för att intressera pressen”.

Jag hittade rätt snart vårt ämne: ohälsan i förorten. Vi vet att fattigdom och social utsatthet är en stark riskfaktor för sjukdom, men hur stor den där signalen är hade åtminstone jag rätt dunkla begrepp om. Jag visste också att man inom ramen för en stor epidemiologisk studie (SCAPIS) hade undersökt hälsan hos en massa göteborgare, och att man relaterat detta till bland annat socioekonomi. Där borde vi få vårt ”nyhetsvärde”! Och det faktum att fenomenet är känt sedan länge men synbarligen inte föranlett några konkreta åtgärder borde ge den ”politiska knorren”!  Och om vi bjuder in någon/några med bestämd uppfattning om hur detta borde lösas kunde det nog bli en uppfriskande diskussion…

Sagt och gjort: jag skissade upp ett seminarium med titeln ”Ohälsan i förorten – vad kan universitetet göra?”. Annika Rosengren inleder och berättar om SCAPIS-data, Ove Sernhede från Urbana Studier och Malena Lau från VGRs Kunskapscentrum för Jämlik Vård pratar om samhällsperspektivet, och Henry Ascher diskuterar lösningsförslag utgående från Angereds Närsjukhus. Tumme upp från programkommittén.

Nästa möjlighet: kvällen innan fanns utrymme för en ”rundabordsdiskussion” om ohälsan i förorten. Bred inbjudan till GU-folk, VGR-folk, politiker av olika slag… Vi fick till en hyggligt stark gruppering med folk från GU (bland annat rektor och dekanus), från VGR (bland annat folk från regionskansliet och från kunskapscentrum för jämlik vård) och ett par politiker, varav en jobbat med just Angereds Närsjukhus.

Skall universitetet överhuvudtaget hålla på med ”politik”? Rungande ja från Pam Fredman, sekunderad av Ove Sernhede.

Annika Rosengren, Ove Sernhede, Henry Ascher, Malena Lau och krönikören Henrik Sjövall vid seminariet om ohälsa i förorten i Almedalen i juli 2014.

Hur blev det nu då, och var det värt mödan? Börjar med rundabordssamtalet: efter en kort presentationsrunda slängde jag ut ett antal frågor med mer eller mindre definierad mottagare. Började med det politiska perspektivet: känner politikerna till detta, och varför har ni inget gjort? Jodå, man känner till det, men det är inte så enkelt… Håkan Linnarsson gav oss bland annat en redogörelse för historiken bakom tillkomsten av Angereds Närsjukhus, inkluderande olika initiativ som tagits för att stoppa projektet. Nästa fråga: är universitetets medverkan något som vägs in i besluten? Svar ja! Ny fråga till rektor/dekanus: Skall universitetet överhuvudtaget hålla på med ”politik”? Rungande ja från Pam Fredman, sekunderad av Ove Sernhede. Att verka för att bibehålla och utveckla det demokratiska systemet ingår i vårt kärnuppdrag, så vi skall absolut inte bara sitta på läktaren och titta på! Goda nyheter, med tanke på morgondagens ämne! Sedan vidare till behovet av forskning/undervisning i socioekonomiskt svaga miljöer. Ja, detta är viktigt, och GU har goda förutsättningar att bryta ny mark. Vi har vårt personnummersystem som gör att vi kan hålla reda på folk, vi har en hygglig samsyn om principerna för medicinsk vård, vi har en dominerande offentlig vård med gemensamma spelregler, och vi är duktiga på epidemiologi. Och så har vi Angereds Närsjukhus, med riktat uppdrag att arbeta med just de här frågorna.

Så utfallet av rundabordssamtalet blev ja, vi måste arbeta med det här, och hjälpa politikerna att ta fram korrekta underlag så att de kan fatta rätt åtgärdsbeslut. Bara att gå hem och jobba, således!

Nästa dag var det dags för det öppna seminariet. Efter en dålig start med mikrofonkrångel fick vi eld under pannorna. Annika gick igenom SCAPIS-data: om man använder spårvagnslinje 11 som modell, så vinner man 4 månader liv per kilometer på resan mellan Bergsjön och Saltholmen! Klart att detta är fullständigt oacceptabelt! Ove Sernhede och Malena Lau pratade om segregationens mekanismer och tryckte hårt på att åtgärderna måste springa ut ifrån och förankras ute i lokalbefolkningen. ”Top down” kommer aldrig att fungera! Henry Ascher tog först upp barnens situation som också den är mycket bekymmersam, och berättade sedan om framväxten av Angereds Närsjukhus, inklusive den pågående akademiseringen med ”universitetsfilial” som mål. Och eftersom alla var ordentliga och höll tiden fick vi även tillfälle till litet frågor från publiken de sista tio minuterna. Många kom fram och tackade oss för att vi lyft upp detta i dagsljuset ”Det är ju inte klokt att detta pågår mitt framför våra ögon, fyra månader per kilometer…”.

Ridå. Resten av dagen gick åt till att lyssna på ett par SU-seminarier om bland annat värdebaserad vård. På kvällen var vi och lyssnade på Jonas Sjöstedt (fredagen var V:s dag) och sedan gick vi på ett creperie och hade eftersnack. Fick pratat en hel del med Ove Sernhedes sambo, och vi kom in på det här med pedagogik. Många av de problem som finns idag går nog inte att lösa på kort sikt, men vi måste se till att nästa generation inte tar över alla dessa dåliga vanor! Och där måste skolan vara med! Vi kan inte skylla på barnen, ser det likadant ut i nästa generation får vi skämmas!

Nästa morgon var det dags att packa väskorna för hemfärd. Fick en bra pratstund med Ove i trädgården, till frukostkaffet. Han lärde mig att det finns stora skillnader mellan de olika ”byarna” i nordost vad gäller spänsten i ungdomskulturen. I Hammarkullen är till exempel boxning och hiphop bra vägar in. Angered uppfattas som en ”stadsfilial”, vilket jag inte heller hade klart för mig.

Så till frågan i rubriken: är Almedalen mödan värt? Man kan vända på steken: kan man få respektive sprida den där informationen på annat sätt? Tror uppriktigt sagt inte det. På tal om information: utöver själva seminariet fick jag ett par minuter i Västnytt och nästan en kvart i P4 Göteborg, där jag fick utrymme att utveckla mina tankar om hur man skall få bukt med ohälsan i våra förorter. Det där utrymmet hade jag aldrig fått om vi bara skickat ut en pressrelease!

Så mitt svar är: ja, det är värt det att åka till Almedalen. Att verka för att bevara och utveckla det demokratiska systemet är en av universitetets huvuduppgifter, liksom den så kallade ”3:e uppgiften”. För hur skall politikerna kunna fatta kloka beslut om vi inte hjälper dem att ta fram korrekta underlag?

Så mitt svar är: ja, det är värt det att åka till Almedalen.

 

Henrik Sjövall

Av: Elin Lindström
Taggat med: Almedalen, Almedalen 2014, Angereds Närsjukhus, Henrik Sjövall, Samverkan

Kommentarer

  1. Helena Åberg skriver

    20 augusti, 2014 vid 07:35

    Bra att du skriver om Almedalen och varför vi är där! Politiker och andra beslutsfattare behöver konfronteras med den kunskap som finns inom akademin. I Almedalen får vi chansen att både diskutera, inleda kontakter och sätta frö hos media. Det kan vara ett sätt att bidra till en bättre värld.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor