Integrationsminister Erik Ullenhag genomförde nyligen ett kort möte på Sahlgrenska akademin. Han och hans politiskt sakkunnige på Arbetsmarknadsdepartementet informerades då om kompletterande utbildningar för utländska läkare, sjuksköterskor och tandläkare. Under mötet diskuterades också vägen till svensk yrkeslegitimation.
Mötet var en uppföljning till det ministerbesök som gjordes för tre år sedan, på inbjudan av Pernilla Hultberg, samordnare för kompletterande utbildning för läkare, sjuksköterskor och tandläkare vid Sahlgrenska akademin. Vid mötet deltog Bibi Kennergren, Henrik Sjövall och Jan Olsson. Även Eva Karklins som arbetar med nationell matchning inom Arbetsförmedlingen var inbjuden till mötet.
– Det blev ett bra och avslappnat möte. Både Ullenhag och hans kollega fick med sig både information och våra goda tankar. Ullenhag lyssnade och hade mycket att säga så det kändes väldigt konstruktivt, säger Pernilla Hultberg, som presenterade Sahlgrenska akademins uppdrag:
– Jag poängterade att Sahlgrenska akademins utbildningar är en mycket lyckad satsning som direkt leder till arbete, men beskrev också att det blivit allt svårare för tandläkare att få jobb.
Den som har en utländsk examen som läkare, sjuksköterska eller tandläkare och vill kunna arbeta i Sverige har två olika vägar att välja mellan för att kunna få svensk yrkeslegitimation. Förutom de kompletterande utbildningarna finns också möjlighet att studera på egen hand och genomföra medicinska/odontologiska kunskapstest i kombination med praktik, via Socialstyrelsen.
– För utländska tandläkare och specialistläkare är det mycket svårt att på egen hand hitta en sex månader lång praktikplats, det är ett problem som jag lyfte på mötet. Utan finansiering är det inte lätt att motivera kliniker att ta emot en person för handledning och bedömning under så lång tid.
– Det hade varit bra om personer med utländsk vårdutbildning kunde få information om de två vägarna till svensk legitimation tidigt, helst redan vid gränsen eller hos Migrationsverket, säger Pernilla Hultberg.
De kompletterande utbildningarna är ettåriga, och vänder sig till personer med läkar-, sjuksköterske- eller tandläkarexamen från länder utanför EU.
Här kan du läsa mer om Sahlgrenska akademins kompletterande utbildningar: http://www.sahlgrenska.gu.se/utbildning/kompl_utbildning/