Ett föremåls historia kan vara svårförstådd om man bara tittar. Men när någon annan gör en betraktelse över ett ting, som vid ett första ögonkast synes trist, kan det plötsligt få liv och fastna på näthinnan för evigt. Lite så är det med Medicinhistoriska museets utställning som pågår fram till den 29 augusti.
Idén bakom utställningen var en tanke som museets chef Lisa Sputnes Mouwitz odlat i sitt medvetande under några år.
– Ett föremål kan betraktas på så många sätt. Jag frågade ett antal konstnärer, skribenter och forskare, som jag uppmärksammat genom åren, om de ville välja ut ett föremål i våra magasin och sedan berätta om detta utifrån sina reflektioner.
Nio personer tackade ja och de fick senare en egen stund i de välfyllda magasinsrummen på Östra Hamngatan, guidade av museichefen.
Resultatet blev både en utställning och en bok – och just tillsammans lyfter de på ett fantasieggande sätt fram samlingarnas bredd. De medicinhistoriska föremålen har ofta stark laddning. En liten oansenlig fickkalender från 1970 visade sig tillhöra en svensk läkare som jobbat vid Persiska gendarmeriet under 1910-talet. En knallgul lerfigur gjord av en Karl Otto vittnar om Lillhagens konstnärsverksamhet som nu är glömd. En barnmorskas blåvita emaljbrosch fick igång en konstnärs rättvisekamp mot lönediskriminering. För att inte tala om en svart växelströms-multostat som fick en docent vid Chalmers att författa ett filmmanus.
Text: Monica Havström
De nio medverkande:
Linda Spåman, konstnär
Maria Luostarinen, konstnär
Peter Eccher, konstnär
UKON, poet och psykoanalytiker
Niklas Mattsson, hjärnforskare
Patricia Lorenzoni, författare och forskare
Mattias Hagberg, författare
Kerstin Hamilton, fotograf och konstnär
Karl Palmås, docent och forskare
De nios verk finns i antologin Tinget i sig, som också utgör en vacker utställningskatalog där de utvalda föremålen visas upp. Både utställning och bok har producerats av museets medarbetare. Snygg grafisk design av Anna Johansson, bilder av Thomas Gütebier och Lisa Sputnes Mouwitz svarar för idé och redaktörskap.
Läs mer om Medicinhistoriska museet
Månadens föremål och annat kul finns på facebooksidan som heter Medicinhistoriska museet i Göteborg